Leestijd: 3 minuten

De titel van dit blogbericht is mijn credo als ik het heb over mijn volgersaantal op Instagram. Hoewel ik heel graag meer mensen wil bereiken met mijn passie voor internet, apps en technologie, is het laten groeien van mijn volgersaantal op mijn Instagramkanaal nog lastig. Sterker nog, ik sta al een paar maanden ‘stil’ qua volgersaantal. 

Alles over voor volgers

1,5 jaar geleden stond ik daar nog anders in. Ik had er alles voor over om te groeien. Ik besloot mee te doen aan een aantal zogenoemde ‘instapods’ en ‘instavolgtreintjes’ maar werd na een paar dagen gillend gek. Gillend gek van het werk dat zo’n pod met zich meebrengt, maar nog belangrijker het druiste in tegen al mijn principes. 

Als je niet weet wat een Instapod inhoudt, dan volgt hier mij uitleg: een groepje Instagrammers die met elkaar afspreekt op elkaars posts te reageren (het liefst z.s.m.) en daarbij niet alleen een ‘like’ te geven, maar ook een reactie van minimaal 3 woorden. Je ‘mag’ pas aangeven dat je een nieuwe post hebt als je op alle nieuwste posts van de andere groepsleden geliked en gereageerd hebt. 

Na een paar dagen begon het me tegen te staan. Ik moest echt héél véél moeite doen om bij iedereen en op iedere foto een leuke reactie te bedenken. Ik geef toe, sommige reacties meende ik niet. Ook volgde ik door de Instapod mensen die ik normaal gesproken niet zou volgen. Op de Instagramaccounts waar ik op reageerde zag ik ook de reacties voorbijkomen van de andere groepsleden uit de Pod. Deze reacties kwamen op mij niet over als inhoudelijke, oprechte of enthousiaste reacties, maar meer als ‘moetjes’. 

Ik zag dit ook terug in de reacties die ik kreeg op mijn eigen Instagramposts. Ik vond het zo onnatuurlijk overkomen. Ik vond het ook helemaal niet leuk om niet gemeende, lege, inhoudsloze berichten te ontvangen en niet oprechte volgers te verwelkomen. Ik besloot per direct alle Insta-pods te verlaten en de accounts te ontvolgen waar ik niks mee had! Wat gaf dat een goed gevoel!

Het roer ging om

Na mijn kortstondige deelname aan Instagrampods ging het roer om. Volgers en reacties heb ik nooit gekocht. Nepvolgers die me besluiten te volgen blokkeer ik meteen. Ik groei liever organisch, op eigen kracht en heb liever minder, maar wel echte, betrokken volgers.

Ik staar mezelf niet meer blind op mijn volgersaantal, maar richt me op het creëren van waardevolle content. Ik wil jou inspireren en in de watten leggen met berichten over apps voor op je telefoon, handige tips en tricks voor fotobewerking,  lifestyle onderwerpen en fashion & beauty items.

Instagram pakt nepvolgers, nepreacties en neplikes aan

Wow! En toen las ik dit nieuwsbericht vandaag van Instagram. Instagram kondigt in een nieuwsbericht aan dat zij nepvolgers, -reacties en -likes gaan aanpakken. Instagram heeft algoritmes ontwikkelt die nepgedrag en nepvolgers of gekochte volgers kunnen herkennen. 

Wat een fijne ontwikkeling vind ik dit, zowel voor het Instagramplatform als voor gebruikers! Dit biedt (hopelijk) weer gelijke kansen, bedrijven die denken met een ‘grote’ influencer in zee te gaan worden niet meer belazerd en er wordt eindelijk iets gedaan aan een fractie van de nepheid op internet (om over fake-news nog maar te zwijgen). 

Begrijp me trouwens na het lezen van dit artikel niet verkeerd. Ik ben niet tegen mensen die besluiten een groep aan te maken waarin zij kennis met elkaar delen en elkaar steunen. Ik ben tegen nep zijn. Andersom weet je nu na het lezen van dit artikel ook over mij, dat de likes en reacties die ik geef (of misschien zelfs allebei;)) altijd gemeend zijn. Wat vond je van dit kijkje in mijn ‘Instagramkeuken’? Laat het me weten via Insta op http://www.instagram.com/lisetverschoore. XoXo Liset

Liset