Leestijd: 2 minuten

Openbare wifinetwerken, je kent het wel en hebt er vast ook weleens gebruik van gemaakt. Om kosten te besparen heb je gekozen voor een mobiel abonnement met niet al te veel data, immers op het werk, maar ook op openbare plekken kun je toch gebruikmaken van de openbare wifi netwerken. Maar is het wel zo slim om gebruik te maken van openbare wifi netwerken?

Wat is het risico van het gebruiken van openbare wifinetwerken?

Op openbare wifinetwerken is de kans veel groter dat iemand met je meekijkt. Maar wat kan diegene dan zien? Denk aan:

  • Welke websites je bezoekt
  • Wat je opt die websites doet
  • Wachtwoorden die je invult
  • Gesprekken die je voert
  • Gegevens die op jouw apparaat staan

Deze gegevens kunnen weer gebruikt worden voor identiteitsfraude of het aanpassen van transactiegegevens van online bankieren.

Hoe kan ik zien of een openbaar wifinetwerk veilig is?

Niet. Je weet het nooit helemaal zeker. Zelfs het wifinetwerk van jouw buurman kan een onveilig netwerk zijn. Met verschillende apparaten (denk aan een apparaat zoals Pineapple) kan bijna iedereen een vals openbaar netwerk aanmaken. Overigens geldt dit alles ook voor openbare wifinetwerken met wachtwoord. Het feit dat je een wachtwoord moet invullen zegt niets over de veiligheid van het netwerk. Het kan namelijk ook schijnveiligheid zijn.

Shit. Ik heb best vaak gebruik gemaakt van openbare wifinetwerken.

De openbare wifinetwerken waar je ooit hebt ingelogd, kun je het beste ‘vergeten’. Kijk bij de wifi-instellingen op je telefoon naar alle netwerken waar je ooit verbonden mee bent geweest en ‘vergeet’ alle openbare wifinetwerken of netwerken waarvan je niet zeker weet dat ze veilig zijn. Lees hier meer over veilig internetten.

Offline is het nieuwe luxe

Offline is het nieuwe luxe toch? Ik log niet meer zo gauw in op openbare wifinetwerken die ik niet ken. Dan maar even offline, is ook weleens lekker. By the way: daar schreef ik ooit een blogbericht over.

Ik ben benieuwd, log jij weleens in op een openbaar wifinetwerk? Of ben je na het lezen van dit bericht op andere gedachten gekomen? Ik hoor het graag! 

 

Liset