Leestijd: 2 minuten

Op een Instagramfoto van mijzelf op het strand die ik vorig jaar een keer plaatste op Instagram reageerde iemand met de tekst: “De zee loopt leeg”. Ik wist maar niet wat zij ermee bedoelde… Wat bleek? De foto was scheef gemaakt. Sterker nog, meerdere foto’s in mijn feed stonden scheef. Ze had gelijk! Nadat ze mij er op gewezen had, zag ik het ineens bij heel veel van mijn foto’s. En ook bij heel veel foto’s van anderen. Zo zonde! Scheve foto’s rechtzetten is één van de belangrijkste stappen in het fotobewerkingsproces. Het is zo simpel. Iedereen kan scheve foto’s rechtzetten. Ik leg je uit hoe.

Hoe zet je een foto recht?

Voor deze tutorial heb je geen bijzondere apps nodig. Sterker nog, als je een iPhone hebt dan zit dit zelfs in de basistools van de fotorol-app. Bij de desbetreffende foto in de app klik je rechtsboven in op wijzig, vervolgens klik je onderin het crop-icoon met pijltjes. De app maakt automatisch de foto voor jou recht.

Before & after

Zeker met foto’s waarbij een horizon te zien is, zie je goed wat het effect is van het rechtzetten van de foto. De foto’s in je feed ogen daarmee ook veel rustiger.

Ook bij foto’s in een straat kun je experimenteren met het rechtzetten van een foto.

Hoe vind je deze functie in andere bewerkingspaps?

In Lightroom kun je de functie om je foto’s recht te zetten vinden onder ‘uitsnijden’ en vervolgens ‘rechtzetten’.

In de Tezza app kun je dit doen met de ‘Straighten’ tool.

In de bovenstaande app gaat het rechtzetten niet automatisch. Maar met hulplijnen die via de tools zichtbaar worden kun je zelf door te draaien jouw foto rechtzetten.

Ready to post!

Bewerk de foto zoals je gewend bent en de foto is klaar om op het internet geslingerd te worden! 😉

Iedere maandag deel ik op mijn Instagram of hier op de blog een tutorial. Wil je geen enkele tutorial missen? Volg me dan op instagram via http://www.instagram.com/lisetverschoore. Als je vragen hebt, of ideeën voor een nieuwe tutorial, please let me know! Wil je nog meer tutorials bekijken? Kijk dan hoe je jouw foto’s kan bewerken zoals Queen of Jetlags.

Liset