Leestijd: 7 minuten

Een jacuzzi in de tuin, het klinkt heel aantrekkelijk, maar is dat het ook? Ik deel onze ervaringen met de opblaasbare de Lay-z Spa jacuzzi van het merk Best Way. Ik ben eerlijk en deel alles dat je moet weten als je een opblaasbare jacuzzi overweegt.

Wij hebben onze Lay-Z Spa jacuzzi in februari 2021 gekocht, omdat ik dit jaar niet mis wilde grijpen. Onze tuin is nog niet af. Ik wilde wachten met het schrijven van een review, zodat ik in dit artikel mooie foto’s van onze jacuzzi kon plaatsen in de nieuwe tuin. Alleen is het nu juist de tijd om een jacuzzi te kopen. Ik deel onze ervaringen, ook de minder leuke kanten aan een jacuzzi, zoals het stroomverbruik en het schoonmaken van de filters.

lay z spa beltway opblaasbare jacuzzi paris review ervaring energieverbruik

Lay-z spa, wat is het?

Het bekende zwembadmerk Bestway heeft diverse opblaasbare jacuzzi’s. De lijn van hun opblaasbare jacuzzi’s heet Lay-z spa. De Lay-z spa heb je in diverse varianten. De verschillen zitten met name in de afmetingen, de kleuren en de extra opties.

Welke jacuzzi hebben wij?

Wij hebben gekozen voor het type Paris. In deze Lay-Z spa review deel ik onze ervaringen. Wij hebben gekozen voor type Paris vanwege de afmeting (4-6 personen). We willen er graag met anderen in kunnen zitten en de Lay-Z spa Paris is ruimer dan bijvoorbeeld het type Miami. Ook de led-verlichting was voor ons een reden om voor het model Paris te kiezen. De led-verlichting staat ’s avonds leuk in de tuin.

Best way Lay Z Spa opblaasbare jacuzzi Paris Miami review ervaring

Wat zijn de verschillen tussen de verschillende typen van Lay Z spa?

Wij hebben het Lay-Z Spa Paris model uit 2021, dat is met een vernieuwde pomp en freeze shield. Op veel sites is deze nu uitverkocht. De Helsinki vond ik ook erg mooi, maar was iets prijziger dan type Paris. De Helsinki heeft ook een freeze shield. Dit houdt in dat je de jacuzzi ook kunt gebruiken als het vriest. Verder is het gebruik en verbruik van alle jacuzzi’s van Lay Z Spa hetzelfde. Het verschil zit in het aantal zitplaatsen, het aantal airjets en andere extra opties zoals indeling of verlichting. Het nieuwere model is iets duurder dan het oudere model.

Verschil tussen Intex en Lay Z spa

Als je zoekt naar een opblaasbare jacuzzi dan zijn er twee bekende merken. Intex opblaasbare jacuzzi’s en de Lay Z spa van het merk Bestway.

Ten opzichte van de Intext opblaasbare jacuzzi vinden wij de Lay-z Spa Miami jacuzzi gemakkelijker in gebruik en de bodem zachter. Voor ons viel de keuze daarom op Lay Z spa. We hoefden alleen nog maar te kiezen uit gewenste de extra opties en afmeting. Het installeren van de jacuzzi (opblazen, vullen, etc.) is voor iedere Lay-Z spa gelijk. Als je overweegt om een jacuzzi aan te schaffen en de ruimte in de tuin is beperkt, dan is type Miami een goede keuze. Ook daar kunnen 4 kinderen tegelijk goed in spelen. De Lay-Z Spa Miami is kleiner dan de Paris en daarom voordeliger in energie- en waterverbruik. De Lay-Z Spa type Miami is 449,-.

Lay Z spa Miami review

Wat zijn de voordelen van deze Lay-Z spa opblaasbare jacuzzi?

  • De jacuzzi is eenvoudig op te zetten, je hebt geen aparte opblaaspomp nodig, met de pomp die je ook gebruikt om het water goed te houden kun je de jacuzzi opblazen
  • De temperatuur kun je naar wens instellen, met een maximum tot 40 graden
  • De bodem is zacht, ook op een harde tegelvloer
  • Het comfort en het ontspannen welness gevoel erna
  • Speelpret voor de kids
  • Er is een optie voor een bubbelmassage

Wat zijn de nadelen van deze opblaasbare jacuzzi?

  • Het energieverbruik (om de jacuzzi op temperatuur te houden en/of de jacuzzi op te warmen)
  • Filters schoonmaken (maar dit geldt ook voor een vaste jacuzzi of een hottub)
  • De jacuzzi is bij ons al een aantal keren op de filter storing gesprongen

Een opblaasbare vs een vaste jacuzzi

De aanschafkosten van een opblaasbare jacuzzi zijn lager dan een vaste jacuzzi. Voor ons was dat de belangrijkste reden om voor de Lay-z spa te kiezen. Een andere reden is het energie- en waterverbruik. Een heel jaar door een jacuzzi hebben staan is kostbaar. Denk bijvoorbeeld aan het water, de filters en het stroomverbruik. Een opblaasbare variant kun je ook opbergen. De opblaasbare jacuzzi is daarbij eenvoudig in gebruik en te verplaatsen. Je hoeft je tuin er niet voor te verbouwen en je kunt het zelf doen. Het comfort doet, vinden wij, niet onder ten opzichte van een vaste jacuzzi.

Jacuzzi review energieverbruik stroomverbruik waterverbruik

Onze ervaringen met het energieverbruik

Het energieverbruik van de Lay-Z Spa vinden wij het grootste nadeel. Het opwarmen van de jacuzzi kost ongeveer 35 kwh aan stroom. Dat is ongeveer 7 euro. Helaas is het dit voorjaar minder warm. Wij hebben de jacuzzi nu sinds februari staan en hebben de jacuzzi zelfs in de sneeuw kunnen gebruiken. Type Paris heeft ook een Freeze Shield. Als het buiten koud is moet de jacuzzi meer moeite doen om op temperatuur te blijven. We waren in die dagen met sneeuw zo’n 7 euro per dag kwijt. Na een aantal dagen hebben we de jacuzzi leeg laten lopen en even opgeborgen. Onze grootste fout was dat we de jacuzzi continu lieten staan op 40 graden.

Hoe kun je het stroomverbruik verlagen?

Nu het buiten iets warmer is merken we dat het stroomverbruik lager is. Ons laagste verbruik van de jacuzzi is ongeveer 10 kwh (2 euro) per dag. Als we de jacuzzi niet gebruiken, dan zetten we de temperatuur nu terug naar 30 graden. De jacuzzi warmt 2 graden per uur op dus met de timer kun je dan instellen wanneer de jacuzzi weer moet verwarmen. De kinderen vinden bovendien een temperatuur van 37 graden heerlijk om in te spelen, dat is nog een argument om de temperatuur lager in te stellen. Als we de jacuzzi willen gebruiken en dus het water van 30 graden naar 37-40 graden opwarmen dan kost dat met de huidige buitentemperatuur op deze manier ongeveer 20 kwh (4-5 euro). Helaas hebben we nu pech met de temperatuur buiten en is dit nu lager dan het langjarige gemiddelde. Omdat we de jacuzzi nog niet zo lang hebben, zijn we nog aan het zoeken hoe we het energieverbruik zoveel mogelijk kunnen beperken.

Ik ben erg benieuwd naar het stroomverbruik in de zomer en kan daar na de zomer een update over geven in dit artikel. In de zomer is de buitentemperatuur hoger en watertemperatuur lager, hopelijk vallen de kosten dan mee.

Het waterverbruik en de waterkwaliteit

We hebben het water in de jacuzzi voor de derde keer ververst. Per keer kost het ongeveer 1 euro. De eerste keer hebben we vanwege het stroomverbruik de jacuzzi uitgezet en het water laten weglopen. De tweede keer zagen we na een aantal dagen dat het water minder helder werd. We probeerden met Crystal Clear het water helder te maken, dat gaf als chemische reactie alleen maar vlokken, die vervolgens in de filter terechtkwamen, waardoor de pomp op een filterstoring sloeg. De enige oplossing was, het water verversen. Gelukkig deed de pomp het nog.

Het vullen van de jacuzzi met water kost ongeveer een euro. Dit valt qua kosten erg mee, alleen het verwarmen van koud water naar 30-40 graden maakt het vervolgens toch duur. Je wilt daarom zo lang mogelijk met het water kunnen doen. Onze ervaring is dat je er een scheikunde diploma voor moet hebben. We hebben nu van alles in huis, zoals chloortabletten, ph + en ph – en Crystal Clear (wat we dus niet meer gaan gebruiken). De jacuzzi staat nu 4 weken en we hebben tot nu toe alleen chloor aan het water toegevoegd. Dit doen we ook als we de jacuzzi niet gebruiken. We zijn terughoudend met het gebruik van chemicaliën omdat de pomp daar stuk van kan gaan. Met teststrips houden we wel de kwaliteit van het water in de gaten.

We moeten ons nog verder verdiepen in het op peil houden van de waterkwaliteit. We gebruiken nu chloortabletten, maar als de zon dan op de jacuzzi schijnt komt, is de Cyanuric Acid waarde te hoog. Je kunt dit oplossen door vers water toe te voegen. We hebben inmiddels gelezen dat deze waarde niet beïnvloed wordt door vloeiblaar chloor.

Onze conclusie over het op peil houden van de waterkwaliteit is dat het toevoegen van chloor tot nu toe het beste werkt. Als het water niet fris meer ruikt en er ook niet fris meer uitziet, dan verversen we het water weer. Sowieso gaan we aan de tuinverbouwing beginnen, dus dan bergen we de jacuzzi tijdelijk op.

Filters schoonmaken

Filters schoonmaken vind ik echt een rotklus en vies. Ik overweeg om er een speciaal apparaat voor aan te schaffen. We hebben de filters nu steeds in een emmertje sop en met de tuinslang schoongespoeld en inmiddels al 2 nieuwe filters gebruikt. Normaal kan een filter maanden meegaan, maar dat vinden wij niet fris.

Geluid

De pomp van de jacuzzi maakt geluid. Ook de bubbels maken geluid. Wij vinden het geluid niet storend, maar het kan wel als storend worden ervaren.

Welke accessoires heb je nodig voor een jacuzzi?

Eindconclusie

De kinderen vinden de jacuzzi heerlijk, zij spelen er veel in. In de zomer zullen we de jacuzzi vooral gebruiken als zwembad in de tuin. Ook wij zijn erg tevreden en hebben er tijdens de lockdown al veel van kunnen genieten. Wij hebben er zeker geen spijt van! Ik ben erg blij dat we er dit jaar vroeg bij waren, want vorig jaar wilde ik ook graag een jacuzzi , maar bleken ze overal uitverkocht. Overweeg je een jacuzzi? Hak dan snel de knoop door!

Ps. Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat als je iets besteld via één van deze links, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Het kost jou trouwens niks extra’s. De inkomsten gebruik ik om apps, gadgets & producten te reviewen voor mijn lezers van deze blog. 

Liset