In een melkbad met prachtige bloemen liggen? Het is één van de fotografietrends van dit moment. Bekijk op Instagram resultaten van de hashtag #milkbathphotography en je komt de mooiste foto’s tegen. Foto’s van baby’s, zwangere vrouwen en kinderen in bad, met melk en prachtige bloemen. Een melkbad is letterlijk een bad van melk. De melk in bad zorgt voor een zachte, witte achtergrond, de focus gaat uit naar de persoon in bad op de foto. In dit artikel laat ik je zien hoe je zelf het perfecte melkbad kunt maken.

De koude dagen in de voorjaarsvakantie leenden zich perfect voor het maken van een melkbad. Ik vroeg aan mijn dochtertje Chloë of zij met mij een melkbad wilde maken en in een bad vol met bloemen wilde liggen en binnen no-time vertrokken we naar de bloemist om de mooiste bloemen uit te zoeken voor een melkbad. Dit wil toch ieder meisje?

melkbad fotografie, milkbathphotography, tutorial

Kies een kleurenthema voor het melkbad

Bedenk vooraf een kleurenthema voor jouw melkbad en bepaal daarna de definitieve kleuren. Chloë wilde graag een roze melkbad met gerbera’s, voor het contrast koos ik nog voor 2 beige gerbera’s en groene takjes. Ik werkte met echte bloemen, maar je kunt natuurlijk ook voor zijden bloemen kiezen (het nadeel is dan wel dat deze sneller zinken).

Wees niet te zuinig met (volle) melk

Ik gebruikte voor mijn foto’s 0,7 liter halfvolle melk, maar later las ik dat ik beter voor poedermelk of volle melk had kunnen gaan. Ik heb het bad in de bewerking van de foto’s nog iets witter kunnen maken, maar bij een volgend melkbad ga ik zeker voor de volle melk of poedermelk omdat ik heb gelezen dat dat toch het mooiste resultaat geeft.

Vul eerst het bad met water

Vul eerst het bad voor de helft met water en voeg dan pas de melk toe. Op deze manier kun je de kleur van jouw melkbad bepalen. Wil je een wat meer transparant effect, gebruik dan wat minder melk, wil je gaan voor een diepere witte kleur, gebruik dan meer melk. Ga net zo lang door totdat je de juiste kleur wit hebt!

Maak het gezellig en leuk

Als je een foto van jouw kinderen in een melkbad wilt maken, maak het dan gezellig. Spontane foto’s van het spelen in bad leveren altijd de mooiste plaatjes op. Ik heb mijn dochtertjes taakjes gegeven zoals het kiezen van de kleuren van de bloemen, de melk in bad doen en de bloemen op de juiste plek leggen. Voorafgaand aan het bad hebben we samen de bloemen afgeknipt. Chloë en Mila mochten van mij na het maken van de meeste foto’s met de bloemen spelen en zo werd dit de perfecte vakantie-activiteit!

Natuurlijk licht vs softbox

Foto’s in natuurlijk licht zorgen voor het beste resultaat. Als je geen raam in de badkamer hebt, gebruik dan een softbox. Helaas heb ik beide niet kunnen gebruiken voor deze foto. Maar een volgende keer wil ik hier zeker mee experimenteren.

En nu.. is het tijd om aan de slag te gaan met jouw eigen ideeën. Experimenteer met nieuwe kleurcombinaties en bloemen.  Ik ben erg benieuwd naar jullie resultaten en hoop dat jullie iets aan deze blogpost hebben gehad! 

XoXo

 

Liset