Leestijd: 2 minuten

Als je net zoveel van shoppen houd als ik, dan is het een must om te weten wat er nieuw is op het gebied van betalen. Vandaag dus een bericht over wat je allemaal moet weten over het nieuwe betalen. De ontwikkelingen gaan zo hard op dit gebied dat het hoog tijd werd er iets over te schrijven.

Welke ontwikkelingen zijn er?

1. Contactloos betalen met pinpas 

Als je contactloos wilt betalen reken je iets af door je pinpas kort tegen de betaalautomaat aan te houden. Zo betaal je bedragen tot 25 euro zonder pincode. Wanneer je op deze manier 50 euro hebt uitgegeven (bij verschillende winkels, op verschillende dagen) dan vraagt de betaalautomaat eerst om je pincode, daarna begin je weer bij 0 euro en kun je weer tot de volgende 50 euro contactloos betalen. Is je pinpas kwijt of gestolen en heb je meteen nadat je hierachter kwam je pas laten blokkeren? Dan vergoed in de meeste gevallen de bank de bedragen die onrechtmatig zijn afgeboekt. Wil je een bedrag hoger dan 50 euro afrekenen of meer dan 25 euro in één keer? Dat kan ook. Je moet dan wel altijd je pincode invoeren.

Aan het volgende logo kun je ‘contactloos betalen’ herkennen. Het logo staat op je pinpas en op de betaalautomaat.

icoon contactloos mobiel betalen

Wil je niet contactloos betalen met je pinpas?
Zorg dan dat je deze mogelijkheid uitschakelt via internetbankieren. Bij de meeste banken kun je het contactloos betalen met pinpas op die manier aan- en uitzetten. Alleen bij de ABN AMRO moet je er speciaal een nieuwe pas voor aanvragen!

2. Contactloos betalen met je smartphone
Bij de ING en de Rabobank is het ook mogelijk om contactloos te betalen met je smartphone. Het werkt hetzelfde als hierboven. Je houdt je telefoon kort tegen de betaalautomaat en je kunt zo bedragen tot 25 euro afrekenen zonder pinpas en pincode. Je moet hiervoor alleen wel een app en Android smartphone hebben vanaf versie KitKat 4.4 met NFC-chip. Bij de ING heet de app ‘Mobiel betalen app’ en bij de Rabobank ‘Rabo Wallet’. Voor Apple-gebruikers is het helaas nog niet mogelijk.

Bij alle banken, behalve ABN Amro, kun je de functie van contactloos betalen aan- en uitzetten. Dit kan telefonisch en internetbankieren. Klanten van de ASN Bank, Knab, RegioBank en SNS kunnen de functie ook aan- en uitzetten via de mobiel bankieren app.

3. Betalen met Twyp

Met de Twyp app kun je geld overmaken naar familie en vrienden met je mobiel. Het maakt niet uit bij welke bank je zit. Geen ingewikkelde IBAN-nummers meer invullen: ik vind het handig! Via de Twyp app kun je zelf bepalen wanneer je het geld vervolgens naar je eigen rekening terugstort. De Twyp app is te downloaden in de Appstore of Google Playstore.

Liset