Leestijd: 3 minuten

Een gehackt Instagram account? Voor grote influencers op Instagram is het een nachtmerrie. Immers is het geld dat zij verdienen gebaseerd op hun posts en volgers-aantal, het is dan extra zuur als je alles in één klap kwijt bent.

Hoe erg is het om gehackt te worden?

Cyber security vind ik een belangrijk thema. Via mijn werk laat ik me geregeld informeren, maar ook prive vind ik het belangrijk dat mijn e-mail, laptop, social media accounts en mijn Wifi netwerk goed zijn beveiligd. Het is gewoon een heel naar idee als iemand toegang zou hebben tot jouw informatie en belangrijke gegevens kan stelen of verwijderen. Met alle gevolgen van dien.

Ik zou het dus echt verschrikkelijk vinden als ik gehackt zou worden op Instagram. Los van dat dit misschien financiële consequenties heeft, geldt voor mij in ieder geval dat Instagram ook een waarde biedt die niet in geld is uit te drukken. Denk aan belangrijke , de contacten die je hebt opgedaan en de energie die je hebt gestopt in al jouw foto’s ben je dan kwijt. In deze blogpost vertel ik iets over de maatregelen die je kunt nemen om jouw Instagramaccount te beveiligen tegen hackers.

Maatregelen om jouw Instagram account te beveiligen

Zet de tweestapsverificatie aan

Met de tweestapsverificatie hebben hackers niet alleen jouw inlognaam en wachtwoord nodig, maar ook de code die naar jouw mobiele telefoon wordt toegestuurd. Experts zeggen dat dit nog niet helemaal waterdicht is, omdat SMS berichten ook onderschept kunnen worden, maar je maakt het in ieder geval wel moeilijker voor hackers om bij jouw account te kunnen.

Via instellingen vind je onder het kopje ‘Privacy en beveiliging’ het menu voor de Tweestapsverificatie

Verander je wachtwoord regelmatig

Verander je wachtwoord regelmatig. Een eenvoudige tip, maar het is wel even een klusje om al je nieuwe en verschillende wachtwoorden te onthouden. Een betrouwbare passwordmanager (via een app) zou je hierbij kunnen helpen.

Klik niet op vreemde links in mailberichten

Klik niet op vreemde links in mailberichten en log niet zomaar op onbekende websites in met de gegevens van jouw Instagramaccount.

Onderzoek welke apps je toegang hebt gegeven en beperk dit

Onderzoek welke social platforms en apps jij toegang hebt gegeven tot jouw Instagram account. Als je wilt zien welke apps je toegang hebt gegeven, ga dan naar de website instagram.com, log in en klik op het tandwiel voor instellingen. Onder het kopje ‘geautoriseerde apps’ kun je de apps zien die jij toegang hebt gegeven tot jouw Instagramaccount.

Via de website Instagram.com kun je de geautoriseerde apps zien die je toegang hebt gegeven tot jouw Instagramaccount.

Check welke social media platforms gekoppeld zijn aan jouw Instagramaccount

Via de Instagram app kun je zien welke social media platforms gekoppeld zijn aan jouw Instagramaccount. Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien heb ik alleen Facebook toegang gekoppeld (noodgedwongen), omdat Instagram het verplicht stelt om jouw profiel aan een Facebookpagina te koppelen als je gebruik wilt maken van een Bedrijfsaccount op Instagram.

Via instellingen vind je onder het kopje ‘Privacy en beveiliging’ het menu voor de Gekoppelde accounts.

Laat je telefoon, laptop of computer nooit onbeheerd achter

Even gezellig werken in een koffie-tentje, snel iets afrekenen of naar het toilet. Neem je dan je laptop of telefoon mee? Ja, zeker doen. Laat jouw telefoon of laptop niet onbeheerd achter is mijn advies. Als dit om de een of andere reden niet lukt, vergrendel dan jouw computer of laptop zodat niemand bij jouw gegevens kan komen.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt gehad! Voor mij was het schrijven van dit artikel ook even een aanleiding om de beveiliging van mijn Instagramaccount te checken. Bij mij is alles goed beveiligd nu, ik hoop bij jou ook? XoXo Liset

Liset