Leestijd: 3 minuten

Dankzij de iOS 14.5 iPhone en iPad update moeten apps als Facebook en TikTok nu toestemming vragen om je te kunnen volgen. Dit worden ook wel anti-tracking functies genoemd.

Wat is tracking?

Je zoekt een product op op via Google en vervolgens zie je op Instagram en Facebook continu advertenties over dit product verschijnen. Vast herkenbaar! Dit komt omdat deze apps jou volgen. Ook in apps en websites van andere bedrijven. Deze apps gebruiken jouw data om jou persoonlijke advertenties aan te bieden. Ook delen deze apps data met datahandelaars . Nieuwe anti-tracking functies voorkomen dat apps je volgen en beschermen onze privacy. Ik vertel je in dit artikel meer over de anti-tracking functie van Apple, die in de iOS 14.5 update voor iPhone en iPad beschikbaar is gekomen.

Hoe werken de anti tracking functies?

Anti tracking functies zorgen er voor dat apps jou niet zomaar meer kunnen volgen. Via ‘instellingen’ > ‘Privacy’ > ‘Tracking’ > ‘Sta trackingverzoeken van apps toe’ kun je deze functies aan of uit zetten. Als je trackingverzoeken toestaat, dan gaan apps jou om toestemming vragen om je te kunnen volgen. Als je dit niet toestaat, dan kunnen deze apps jou niet meer volgen.

Wil je de functie graag aan laten? Dan moeten apps jou als gebruiker om toestemming vragen om je te kunnen volgen. Bijvoorbeeld Instagram. De melding van Instagram (waarin zij jou om toestemming vragen) ziet er dan als volgt uit:

Je kunt bij deze melding niet duidelijk aangeven of je dit wil of niet. Als je doorgaat, dan stem je in. Dat is natuurlijk expres zo gedaan zodat Instagram jou blijven volgen. Je hebt niet heel veel keus en kunt niet specificeren welke data je wel of niet wilt weggeven.

Als je trackingverzoeken van apps uitzet, dan zie je dit soort meldingen niet meer en kunnen apps jou ook niet volgen. Elke app die toestemming probeert te vragen wordt geblokkeerd en automatisch geïnformeerd dat je hebt aangegeven om niet te worden getrackt. Daarnaast worden alle apps, behalve de apps die je eerder toestemming hebt gegeven om je te tracken, geblokkeerd voor toegang tot de reclame-ID van jouw apparaat. Als je apps eerder toestemming hebt gegeven om te tracken, kun je die apps laten weten dat ze het tracken van jouw activiteit moeten stoppen op het moment dat je ‘Sta trackingverzoeken van apps toe’ uitschakelt.

Reactie van Facebook op deze nieuwe functie

Mark Zuckerberg is niet blij met deze iOS update, hij heeft toegelicht dat zijn bedrijven (Facebook & Instagram) gebruikers volgen om persoonlijke advertenties aan te kunnen bieden. Ook gaf Mark Zuckerberg aan dat Facebook & Instagram op termijn niet meer gratis kunnen zijn als gebruikers het volgen uitzetten. Het is goed om te weten dat we nu ook niet gratis gebruikmaken van deze app. We betalen nu continu met onze eigen data. Maar nu we de functie hebben om het volgen uit te zetten moet het verdienmodel van dit soort bedrijven op de schop.

Heb ik het volgen uitgezet?

Ja, ik heb meteen de software update iOS 14.5 geïnstalleerd en trackingsverzoeken uitgezet. Ik vind persoonlijke advertenties en reclames niet veel toevoegen. Voor mij is dat geen stimulans om mijn data weg te geven aan bedrijven, ook vind ik het geen fijn idee dat apps mij kunnen volgen in apps van andere bedrijven.

Als platforms als Instagram, Facebook, YouTube, TikTok e.d. op termijn daardoor niet meer gratis zijn, dan is dat maar zo. Dat zijn ze nu ook niet. Ik weet niet of ik dan bereid ben om te betalen. Wellicht is er tegen die tijd wel een tof privacy-vriendelijk alternatief.

Vertel me… zou jij Instagram blijven gebruiken als je er voor moet betalen?

Liset