Leestijd: 3 minuten

Traditionele fotoboeken zijn wat mij betreft verleden tijd.

Eerder schreef ik al hoe ik herinneringen, foto’s en video’s voor mijn twee dochtertjes bewaar in deze blogpost.

My album – Visual storytelling iOS app

Ik was dan ook blij verrast met het bericht op iCulture.nl dat op 9 juli een nieuwe iOS app beschikbaar was gekomen in de App Store. MyAlbum is een app waarmee je een online fotoboek kunt maken, die bestaat uit tekst, foto’s, video’s, text en widgets. De widgets zijn vooral bedoeld om het online fotoboek aan te vullen met informatie  over de datum, het tijdstip en het weer op het moment van de foto/video. Ook is het mogelijk om andere grappige en leuke weetjes toe te voegen, zoals informatie over de plek waar de foto is genomen, de hoogte waar je, je op dat moment bevond of de snelheid waar je op dat moment mee te dealen had.

Review

Ik werd meteen enthousiast van de omschrijving van de app en dus besloot ik direct om de app te downloaden op mijn iPhone. Ik was er nog niet aan toegekomen om een fotoboek te maken van onze vakantie naar Curacao in februari (ik stel dit soort klussen altijd uit), dus hoog tijd om met de app aan de slag te gaan en een fotoboek te maken!

De app ziet er strak en modern uit en het was vrij eenvoudig om een account aan te maken. Maar al snel kwam ik er achter dat de functionaliteiten en de knoppen in de mobiele app erg beperkt waren.

Zo heb ik er een tijdje over gedaan voor dat ik wist hoe je een album aan moest maken. Je moet namelijk eerst alle foto’s in je telefoon selecteren (die onderdeel uit moeten maken van jouw online fotoboek) en pas dan genereert de app voor jou een album. Ik had eerder een scherm verwacht waar ik de titel van het album eerst kon invullen en daarna foto’s kon toevoegen. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat ik hier alleen mee aan het strubbelen ben en andere gebruikers niet ;).

Nadat ik de foto’s had geselecteerd ging het uploaden erg snel (zeer fijn!!) en wilde ik aan de slag gaan met het bewerken van mijn album. Het viel mij dan ook tegen dat je tot nu toe alleen in de mobiele app:

 • de titel van het album kunt bewerken
 • de album instellingen kunt aanpassen
 • foto’s en video’s kunt toevoegen

En juist die tekstblokken en widgets maakten mij nou zo enthousiast! Ik besloot de beta webversie te bezoeken en daar verder te gaan met mijn online fotoboek. Ik was tenslotte al halverwege en wilde toch zien hoe die widgets werkten.

Via de webversie was het gelukkig wel mogelijk om de widgets uit te proberen. Omdat in het album eigenlijk alleen maar foto’s stonden die ik met mijn iPhone had gemaakt, herkende het programma al verschillende metadata van mijn foto’s (waaronder datum, tijd en locatie van de foto). En met die informatie kon direct het weer van die dag worden achterhaald. Op deze manier kon ik mijn online fotoalbum van onze vakantie in Curacao aan te vullen met leuke weetjes over onze vakantie. Bijvoorbeeld tijd van aankomst, tijd van vertrek en van het weer elke dag.

In de webversie is veel meer mogelijk, zo is het mogelijk om:

 • De titel van het album te bewerken
 • De album instellingen aan te passen
 • Foto’s en video’s vanaf je computer up te loaden
 • Widgets en tekstblokken toe te voegen
 • Kleuren aan te passen
 • Filters aan de foto’s toe te voegen
 • De plaats, volgorde en indeling van de foto’s, video’s en widgets te bepalen

Bekijk hier het resultaat

Mijn conclusies

 • Ik geloof echt in de toekomst van deze app! Het maken van een online album op deze manier past echt bij deze tijd, waarin we nagenoeg alleen maar foto’s & video’s maken met onze smartphones en we dus ook over veel metadata van die foto’s beschikken. De makers van deze app hebben echt nagedacht over hoe deze metadata kan worden gebruikt om het verhaal bij de foto of video te vertellen.
 • Positieve punten van de app zijn: het snel kunnen uploaden van foto’s en video’s en het gemakkelijk aanmaken en delen van een album. Negatieve punten van de app zijn: de gebruiksvriendelijkheid en de beperkte functionaliteiten. Hopelijk verandert dit in de toekomst.
 • De beta webversie van My album – Visual storytelling werkt naar behoren. Het kan naar mijn idee soms wel iets sneller gaan. Ook wilde ik soms tekst of een widget over een foto heen plakken, dit is nu alleen nog mogelijk naast boven of onder de foto.
 • Het eindresultaat het fotoalbum is echt verbluffend mooi in de mobiele app! Ik werd hier echt enthousiast van!

Wat vinden jullie van het online fotoalbum van onze vakantie in Curacao? 

Liset