Dat internet verslavend is, weten we al lange tijd. Iedereen herkent zich hier vast in. Schermtijd is best wel een ding. Ik weet zeker dat we allemaal weleens tegen onszelf zeggen dat we niet zo lang op de telefoon/computer moeten zitten. Als volwassene ben je eigen baas, jij bepaalt zelf hoe jij omgaat met schermtijd, maar kan een kind dit ook voor zichzelf bepalen? Of moet je als ouder daar bij helpen? In dit artikel deel ik mijn aanpak en persoonlijke mening.
Chris & ik voeden Chloë en Mila vrij soepel op. Bijna alles mag, zo ook achter de iPad of op de telefoon zitten. We hebben geen vaste tijden waarop dat wel of niet mag. Ook dat mogen zij zelf bepalen of inschatten. We begeleiden hen wel. Als we vinden dat ze te lang achter een scherm zitten dan wijzen we Chloë en Mila daarop. We bieden een alternatief aan of ze verzinnen zelf iets anders. Vaak gaat dat zonder boosheid of frustraties.
Niet puur op schermtijd sturen
Kijk niet alleen naar de schermtijd, maar naar hoe de schermtijd wordt besteed. Voor Chloë en Mila koop ik regelmatig apps. Apps die leuk zijn om te spelen, maar waar zij ook nieuwe vaardigheden in leren. Mijn advies aan andere ouders is daarom om niet puur naar de schermtijd te kijken. Bied een gevarieerd aanbod aan apps aan en bedenk alternatieven voor surprise-eieren unboxings op YouTube. Ook verschillende wetenschappers delen deze mening.
Ondanks dat de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dit jaar nog met een achterhaald advies kwam voor de schermtijd van een kind, is daar volgens wetenschappers geen specifiek getal aan te verbinden. Ook zij adviseren meer te kijken naar de inhoud dan naar de tijd. Ergens ligt er natuurlijk een grens, maar die is niet voor iedereen hetzelfde.
Ga soepel om met de schermtijd van een kind
Afhankelijk van het weer, de gezondheidstoestand, activiteiten op een dag is bij ons de schermtijd verschillend. De ene dag zitten Chloë en Mila langer achter de iPad dan op de andere dag. Wij zitten niet klaar met een kookwekker of timer. We bekijken het van dag tot dag.
Bespreek het met je kind
Kinderen snappen heus wel dat zij niet heel de dag achter een scherm kunnen zitten. Soms hebben Chloë en Mila misschien niet door hoelang zij al achter een schermpje zitten, dan wijzen wij hen daar gewoon op. Zo zie ik onze taak. We proberen hen als ouders langzaamaan voor te bereiden op de toekomst. Door het onderwerp bespreekbaar te maken proberen we het zelfbewustzijn te ontwikkelen. We maken dan een afspraak, bijv. om het filmpje/spelletje nog even af te maken en dan iets anders te gaan doen. Of we wijzen naar de klok en spreken een tijd af. Meestal leggen Chloë en Mila na een tijdje zelf de Ipad al weg.
Goed voorbeeld doet volgen
Het voelt zo verkeerd om mijn kind te wijzen op schermtijd, als ik zelf lekker door blijf gaan met Instagrammen, werken of bloggen. Daarom probeer ik zelf ook het goede voorbeeld te geven. Door ook met Chloë en Mila te tekenen, te knutselen, te spelen of erop naar buiten te gaan.
Maak het jezelf niet te moeilijk
We doen tegenwoordig zoveel op een scherm. We werken, leren, winkelen, lezen, onderhouden contact met vrienden en familie en doen de administratie vaak allemaal op onze telefoon. Schermtijd is niet per definitie verkeerd. Het hoort er tegenwoordig gewoon bij.
Hoe kijk jij tegen schermtijd van een kind aan? Heb je hier een mening over of als je zelf kinderen hebt, hoe ga jij er mee om? Ik ben benieuwd! Laat een leuk berichtje hieronder achter of stel een vraag! XoXo, Liset
