Leestijd: 2 minuten

Ik heb even getwijfeld om mijn schermtijd te delen. Bang voor de reacties of vooroordelen. Maar aan de andere kant brengt het delen van mijn schermtijd misschien ook wel een gesprek op gang. Want: hoeveel tijd breng jij eigenlijk door op jouw telefoon?

Wat is mijn schermtijd?

Gemiddeld breng ik 6 uur per dag door op mijn telefoon. In totaal is dat rond de 42 uur per week. Ik heb een fulltime baan van 36 uur per week, dus dat is meer dan mijn werkweek.

schermtijd screenshot telefoon

Hoe is de schermtijd opgebouwd?

Hoe kom ik aan al die uren op mijn telefoon? Heel gemakkelijk. Ik doe werkelijk alles met dat ding. Maar hier wat onderbouwing:

  • Ik check meerdere keren per dag mijn Instagram en andere social media kanalen (bij het wakker worden, tussendoor 100 x en voor dat ik ga slapen)
  • Ik maak foto’s en bewerk deze met verschillende apps
  • Apps uitproberen
  • Chloë & Mila spelen spelletjes en kijken filmpjes
  • Ik onderhoud contact met familie en vrienden via Whatsapp, Facebook, Instagram
  • Voor huishoudelijke dingen: zoals het regelen en organiseren van dingen, het maken van boodschappenlijstjes, het beantwoorden en schrijven mailberichten en het doen van online bestellingen
  • Nieuwe kennis op doen door nieuwsberichten te lezen, maar ook artikelen, boeken en het bekijken van video’s
  • Een klein deel van de tijd is voor mijn werk (denk aan contact met collega’s via Whatsapp en het bezoeken van websites)
  • Sindskort gebruik ik ook verschillende apps om de voortgang van bijvoorbeeld deze site in de gaten te houden, nieuwe ideeën op te schrijven en statistieken te analyseren

Je zult misschien denken dat ik ben geschrokken van mijn schermtijd. Het antwoord is ja en nee. Ik wist dat ik veel tijd doorbracht op mijn telefoon, maar vroeger deed ik veel van bovenstaande dingen op mijn computer. De computer heb ik in de loop der jaren alleen iets meer ingeruild voor mijn telefoon.

Ga ik proberen te minderen?

Ik geef wel toe, ik ben ook wel een beetje verslaafd aan mijn telefoon. Als ik thuiskom of ergens mee bezig ben, dan blijf ik toch de ‘drang’ houden om even mijn telefoon te checken. Daar wil ik wel vanaf. Ook wil ik niet dat Chloë en Mila mij alleen maar op mijn telefoon zien. Dat kan de laatste weken beter. Mijn goede voornemen is om in het nieuwe jaar weer meer activiteiten met hen te ondernemen, ook buiten.

Ik ga mijn tijd online slimmer indelen, ik weet eerlijk gezegd niet of ik kan minderen. Ik wil namelijk heel graag (naast mijn fulltime baan) een online onderneming starten (via deze blog en mijn social media kanalen). Daar hoort ook het ‘werk’ op mijn telefoon bij.

Ook is mijn telefoon, als in het bewerken van foto’s en het maken en creëren van content, een hobby. Ik vind het belangrijk om in het leven dingen te doen waar je energie van krijgt en in mijn geval is dat niet sporten, maar op mijn telefoon ‘zitten’.

Zo ik ben écht met de billen bloot gegaan. Op mijn Instagram stroomden al wat reacties binnen; sommigen durven het niet te delen. Maar nu ik het heb gedaan is het jouw beurt. Hoe zit het met jouw schermtijd? XoXo Liset

Liset