Leestijd: 3 minuten

Onze dochters iets bijbrengen over technologie zie ik als onderdeel van onze opvoeding. Ik vind het belangrijk dat mijn dochters leren om te gaan met technologie. Dat zij weten wat de kansen zijn, maar ook de risico’s. Onze kinderen groeien op in een tijd waar technologie een steeds grotere rol krijgt in ons leven. Als zij weten hoe het werkt en hoe je computers en robots kunt aansturen en programmeren, dan zal dat altijd van pas komen later. Daar ben ik van overtuigd.

“Wijs de online wereld in”

“Wijs de online wereld in” is wat ik voor Chloë en Mila wil bereiken. Ik zie het als onderdeel van onze opvoeding. Uiteraard kan ik daar later meer over delen. Vandaag wil ik inzoomen op hoe ik mijn dochters leer programmeren en waarom ik dit doe.

Waarom zou ik mijn kind leren programmeren?

Misschien denk je, Liset, doe niet zo absurd. Waarom hier aan beginnen? Mijn korte antwoord is “Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid”. Technologie wordt steeds belangrijker en we worden ook steeds afhankelijker van technologie. Veel experts verwachten dat robots in de toekomst een groot deel van onze banen overnemen. Het maakt niet uit in welke sector je later komt te werken, technologie is overal. Het is daarom belangrijk om mensen op te leiden voor banen die nu (nog) niet bestaan. Als ik Chloë en Mila vroeg leer programmeren, dan leg ik een belangrijke basis voor de toekomst.

Niet alleen de toekomst is voor mij een argument om mijn kind te leren programmeren, ook lijkt het mij praktisch. Net als de meeste kinderen van hun ouders leren om een fietsband te plakken, een batterij te vervangen of een lamp, denk ik ook dat het handig is als zij straks zelf hun huishoudelijke hulp robot kunnen repareren. Ik ben er namelijk van overtuigd dat iedereen straks een eigen robot in huis heeft 😉

Dus of het nu voor thuis is of voor een toekomstige baan, het is nooit weg om een computertaal te leren! 

Hoe leer ik mijn kind programmeren?

Chloë en Mila zijn nog best klein en kunnen nog niet lezen, maar waar zij wel goed in zijn is in spelletjes spelen. Ik leer hen spelenderwijs programmeren.

Via Apps

We hebben inmiddels verschillende apps uitgeprobeerd. Deze apps vallen bij ons goed in de smaak:

 • Swift Playgrounds
  Voor kinderen die kunnen lezen raad ik Swift Playgrounds aan. Met deze iPad-app leer je op een interactieve en leuke manier programmeren. Er is geen programmeerkennis nodig, dus perfect voor beginners. Door puzzels op te lossen leer je de beginselen met Swift, een door Apple ontwikkelde programmeertaal waarmee professionals populaire apps maken. De uitdagingen in de Playgrounds zijn bedacht door Apple en andere toonaangevende developers.
 • Box Island app
  Samen met Chloë (6 jaar) ben ik in deze app begonnen. Swift Playgrounds was nog net even te moeilijk maar dit gaat ons samen goed af. We zijn inmiddels bij level 23, de eerste levels kon Chloë zelfstandig uitvoeren na een uitleg van mij en nu wordt het wel steeds moeilijker en doen we het samen. De Box Island app heeft verschillende awards gewonnen. In deze app leren kinderen de basics van het coderen. De app is leuk voor jongens en voor meisjes. 

Met speelgoed

Je kunt ook zonder computer, tablet of telefoon leren programmeren. Tegenwoordig is er ook veel speelgoed te vinden op dit vlak.

 • Code Rups Fisher Price
  De code rups van Fisher Price kun je op verschillende manieren in elkaar zetten, zodat hij steeds op een andere manier beweegt. De reviews zijn goed en er staat bij dat het leuk is voor zowel jongere als oudere kindjes.
 • Ik leer coderen van Jumbo
  Dit Jumbo codeerpakket lijkt op een offline variant van de Boxisland app die ik hierboven beschreef. Je leert op dezelfde manier hoe een computer denkt, door de stappen in de juiste volgorde te plaatsen.

Mijn kinderen zijn vrij om hun eigen keuzes te maken

Begrijp me niet verkeerd. Ik leer Chloë en Mila programmeren omdat ik hen iets mee wil geven over technologie. Chloë en Mila zijn altijd vrij om hun eigen keuzes te maken, qua opleiding of baan zal ik hun nooit wat opleggen. Wel vind ik het mijn verantwoordelijkheid als ouder om mijn kinderen goed voor te bereiden op de toekomst. That’s why.

Stiekem hoop ik dat iedereen die dit leest, enthousiast is geworden en aan de slag gaat met leren programmeren. Het is een leuke activiteit om met je kind te doen! Je steekt er zelf wat van op en het is een fijne afwisseling… even geen Daddy Finger en Mommy Shark op YouTube 🙂 XoXo, Liset 

Liset