Leestijd: 4 minuten

Afbeelding: foto van mij en chris samen met Chloë tijdens de zwangerschapAllereerst wil ik hier schrijven dat het voor niemand vanzelfsprekend is om zwanger te worden. Of je nu chronisch ziek bent of niet. Ik prijs mijzelf gelukkig met mijn twee prachtige dochters, waar ik nog iedere dag ontzettend dankbaar voor ben. Voor dat ik verder schrijf: Hier wat liefde voor de mensen bij wie dit op dit moment (nog) niet mogelijk is <3!

Ik vind het eigenlijk helemaal niet leuk om zo open en bloot over de ziekte van Crohn te schrijven, maar ik heb zelf uren (zo niet dagen) het internet afgestruind op zoek naar ervaringen met zwangerschappen en de ziekte van Crohn toen ik zelf zwanger wilde worden. Met weinig resultaat.
Ik vind het belangrijk dat deze informatie er komt en door mijn eigen ervaringen en tips op te schrijven rondom het zwanger worden met de ziekte van Crohn, hoop ik iets te kunnen betekenen voor anderen. En nu ik mama ben van twee mooie dochters, terwijl ik de ziekte van Crohn heb, mag ik mijzelf wel een ervaringsdeskundige noemen 😉 En hoe toepasselijk, ik schrijf nu dit bericht in Crohn-stijl terwijl ik aan mijn infuus hang.
1. De ziekte van Crohn moet stabiel zijn als je zwanger wilt worden
Als de ziekte onder controle is op het moment dat je zwanger wordt dan is de kans groot dat de ziekte kalm blijft tot na de geboorte. Is de ziekte actief op het moment dat je zwanger wordt, dan zal dit niet alleen risico’s voor jezelf meebrengen maar ook voor de ongeboren baby (laag geboortegewicht en vroeggeboorte). Bovendien is jouw vruchtbaarheid normaal als de ziekte van Crohn stabiel is, als de ontsteking actief is ben je verminderd vruchtbaar.
2. Overleg jouw kinderwens altijd met jouw eigen behandelend arts
Met de arts kun je bespreken wanneer het voor jou het handigst is om zwanger te raken. In mijn geval gaf de arts mij het advies om er niet al te lang mee te wachten. Ik was al lange tijd stabiel en je weet immers nooit hoe het loopt met de ziekte van Crohn. Ook kan de arts bepalen of de medicijnen die je dagelijks gebruikt veilig te gebruiken zijn tijdens een zwangerschap. En zo nodig, kan de medicatie op tijd worden aangepast. Mijn advies is dus om nooit iets over je kinderwens op eigen houtje te besluiten. Ik ben richting mijn arts altijd zeer open geweest over mijn kinderwens, hij hield hier rekening mee en dit vond ik erg prettig.
3. Volg niet altijd de bijsluiters van de medicatie
Dit lijkt misschien een slechte tip, maar veel fabrikanten dekken zich bijvoorbaat extra in. Logisch. En daarom zijn er weinig medicijnen waarvan in de bijsluiter staat dat je die veilig kunt gebruiken tijdens de zwangerschap. Als ik de bijsluiters van de medicijnen had opgevolgd dan was ik nu geen moeder geweest van twee prachtige, gezonde dochters. Natuurlijk is het altijd belangrijk om rekening te houden met de bijsluiters, maar als jouw arts zegt dat het mogelijk is om zwanger te worden met jouw medicijnen durf daar dan ook op te vertrouwen. Er wordt namelijk veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het gebruik van medicijnen tijdens de zwangerschap en artsen zijn hier vaak beter van op de hoogte dan fabrikanten van medicijnen. Vraag zo nodig naar de namen van de wetenschappelijke onderzoeken zodat je alles zelf ook rustig kunt nalezen.
4. Gynaecoloog en MDL-arts in hetzelfde ziekenhuis 
Zelf vond ik het prettig dat ik tijdens mijn zwangerschap onder controle stond bij een gynaecoloog in hetzelfde ziekenhuis als waar ik voor de ziekte van Crohn behandeld wordt. De gynaecoloog en MDL-arts hadden regelmatig contact met elkaar over mijn situatie en alles stond genoteerd in één medisch dossier. Een praktisch voorbeeld: de MDL-arts schreef bijvoorbeeld het medicijnenplan voor tijdens mijn zwangerschap en de gynaecoloog kon dat gemakkelijk in het systeem raadplegen. Ook bij de complicaties tijdens en na de bevalling (helaas had ik die) konden zij snel met elkaar schakelen. Met een ander ziekenhuis was dit waarschijnlijk niet zo gemakkelijk geweest.
Overigens voor de mensen die het willen weten: Ik heb tot week 22 van de zwangerschap Remicade toegediend gekregen en ik slikte dagelijks Puri Nethol (met de Puri Nethol ben ik dus niet gestopt).  Ook gaf ik borstvoeding met de Puri Nethol, ik kolfde de voeding 4 uur na inname van de Puri Nethol af en gooide het voor de zekerheid weg op aanraden van mijn gynaecoloog. De rest van alle voedingen gaf ik wel gewoon. De Remicade heb ik pas weer opgepakt toen ik gestopt was met de borstvoeding.
5. Leef en eet gezond
Het is voor iedereen belangrijk om gezond te eten en gezond te leven. Ieder mens heeft voldoende voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Als je de ziekte van Crohn hebt wordt de behoefte aan bouw- en brandstoffen groter. Het lichaam moet namelijk vechten tegen ontstekingen en dat kost extra energie. Gezond eten en drinken is daarom voor patiënten met de ziekte van Crohn dus extra belangrijk. En als je zwanger wilt worden of zwanger bent is gezond eten en gezond leven nóg belangrijker! He moet natuurlijk goed voor je kindje in je buik zorgen 🙂 Chris en ik waren hier altijd vrij strikt in.
Liefs,
Liset
De fotos van Chris, Chloë, Mila en mij zijn gemaakt door LillyMay.nl 
Liset