Leestijd: 3 minuten

Je wilt een eigen website, maar waar moet je beginnen? Ik ga het uitleggen, stap voor stap. Iedere week verschijnt hier een nieuw artikel. Als je alle stappen volgt dan heb je uiteindelijk net zo’n mooie website als deze! Ik ga de reeks artikelen zo ontwikkelen dat deze ook interessant is om te volgen voor bestaande bloggers en website eigenaren. Want weet je wat het is? Een website of blog is eigenlijk nooit af.

Ik begin bij het begin. Dit is het allereerste artikel uit de reeks. Misschien twijfel je nog over een eigen website, dan hoop ik dat jij met deze informatie een definitieve keuze kunt maken.

Iedereen kan het!

Iedereen kan een eigen website maken. Je hoeft niet heel handig te zijn met computers of ingewikkelde programmeertalen te kennen, wel moet je er affiniteit mee hebben. Heb je zin om iets nieuws te leren? Ben je bereid er tijd in te investeren? Heb je er een klein bedrag voor over? Dat zijn wat mij betreft de eerste drie vragen die je jezelf moet stellen. 3x JA? Lees dan gauw verder.

Eigen domeinnaam

Wil je het meteen goed aanpakken? Dan adviseer ik om een eigen domeinnaam te claimen. Je bent dan echt eigenaar van een stukje internet en dit betekent dat je alle vrijheid hebt om hiermee te doen wat je wilt. Ook is de data van jou en heeft niemand anders (behalve de hostingpartij van jouw website) toegang tot die data. Met deze eigen domeinnaam kun je vaak ook verschillende mailadressen aanmaken die daar goed bij passen. In de communicatie met bedrijven, merken of andere bloggers komt dit professioneel over. Je moet er wel iets voor betalen. Later schrijf ik daar meer over. Wil je toch liever eerst uitproberen of een eigen website of blog iets voor je is? Probeer dan een gratis blogplatform zoals WordPress.com, Blogger of Tumblr. Zelf koos ik er voor het gelijk goed te doen. Ik kocht een domeinnaam bij Xynta en installeerde daar vervolgens mijn eigen WordPress-site op.

Bedenk een pakkende naam

Het bedenken van een naam van je site is het moeilijkste dat er is. Althans, dat vind ik. Lees hier hoe ik op de ‘De digitale salon’ ben gekomen. Heb je een eigen bedrijf? Dan heb je deze brainstormsessie al lang achter de rug 😉 Heb je nog geen bedrijf of naam in gedachten? Ga dan een avondje met vrienden en familie brainstormen. Ik zie steeds vaker dat bloggers er voor kiezen om hun eigen naam als domeinnaam te gebruiken. Dat is dus ook een optie. hopelijk gaan anderen die ook onthouden. Het is het handigst als de naam van jouw website ook meteen het webadres kan zijn, dus als je eenmaal zover bent, check dan of de domeinnaam (het webadres) die je hebt bedacht nog vrij is. Bedenk goed dat je er voor de volle 100% achter moet staan. De naam van jouw website ga je straks namelijk vaak gebruiken. En

Ontwikkel jouw eigen stijl

Het is belangrijk om na te denken over jouw eigen stijl. Hoe wil je jezelf presenteren? Het ontwikkelen van een huisstijl kun je overlaten aan experts, maar je kunt ook eerst zelf aan de slag. Een huisstijl bestaat uit de volgende elementen:

  • Een logo (woord of beeldmerk)
  • Kleuren
  • Lettertypen
  • Fotografie

En als al deze elementen goed op elkaar afgestemd zijn, dan kun je een heel herkenbaar beeld uitdragen. Ik raad je echt aan hier van te voren goed over na te denken nóg voor dat je begint met het maken van jouw eigen site.

Als ik eenmaal iets wil dan wil ik altijd alles meteen. Ik had een naam bedacht voor mijn site en ging meteen aan de slag met het maken van mijn website! Ik startte niet met het ontwikkelen van een huisstijl en dat heb ik jarenlang geweten. Ik heb jarenlang geen logo gehad. Ook had ik niet nagedacht over lettertypen, kleuren en foto’s. Kortom, ik had misschien wel een eigen site, maar geen herkenbaar beeld. Ik viel niet op en de groei van mijn online kanalen bleef lange tijd stil staan.

Kies een onderwerp

Kies een eigen onderwerp. Een onderwerp waar je nooit over uitgesproken bent. Of waar je uren over na kunt denken. Een onderwerp dat dichtbij je zelf ligt. Dat heb ik ook gedaan.

Een eigen domeinnaam claimen, een pakkende naam verzinnen, een huisstijl ontwikkelen en een onderwerp bedenken zijn de vier dingen waar je eerst goed over na moet denken voor dat je start met het ontwikkelen van jouw eigen website. Ik zou zeggen, ga er lekker mee aan de slag en dan zie ik je hier volgende week weer terug bij de volgende stap! XoXo, Liset

Liset