Leestijd: 2 minuten

Ik schrijf een serie over hoe je een website zoals deze helemaal zelf kunt maken. Ik deel mijn eigen aanpak en keuzes in verschillende blogposts. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een domeinnaam? Wat zijn de kosten? In dit artikel vertel ik je er alles over.

Voordelen van een eigen domeinnaam

In mijn vorige artikel schreef ik de voordelen al op, maar hier zijn ze nog eens op een rij:

  • Je kunt zelf een domeinnaam kiezen
  • De data die je met jouw website genereert is van jou en alleen jij en de hostingpartij van jouw domeinnaam hebben er toegang toe
  • Het ziet er professioneel uit
  • Hoe tof is een bijpassend mailadres
  • Je wordt bij problemen bijgestaan met technische hulp

Waar koop je een domeinnaam?

Een domeinnaam koop je bij een hostingpartij. Een hostingpartij zorgt ervoor dat jouw website wordt gehost op een server. Deze server is 24 uur per dag verbonden met het internet. Er zijn talloze verschillende aanbieders te vinden.

Kosten van een domeinnaam

De kosten voor een domeinnaam zijn heel verschillend en je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Ik heb mijn domeinnaam aangeschaft via Xynta. Voor een beginner is het compleet pakket voldoende.

Mijn ervaringen bij Xynta

Zelf gebruik ik ook het compleet pakket. Ik betaal voor het compleet pakket €4,83 euro per maand inclusief btw. Persoonlijke service vind ik erg belangrijk en wat dat betreft heb ik bij Xynta hele goede ervaringen. De live chat functie op de website is erg prettig, alle medewerkers zijn erg behulpzaam en de service is snel.

Voor de investering die je doet, krijg je dus ook een hoop service terug, zoals bijvoorbeeld een dagelijkse back up, veiligheidsupdates, etc. De oplevertijd van een domeinnaam bij Xynta is minder dan 5 minuten. Dus wil je al langer een website, heb je een domeinnaam bedacht en is deze nog beschikbaar? Met het compleet pakket bij Xynta kun direct met je eigen website beginnen.

Hostingpartijen vergelijken

Naast hostingpartij Xynta ben ik ook bekend bij Argeweb. Als je ergens een domeinnaam wil aanschaffen, kijk dan goed hoe de hostingpartij beoordeeld wordt. Service en betrouwbaarheid zijn erg belangrijk omdat de hostingpartij jouw data moet opslaan, maar ook bereikbaar moet zijn als er iets mis is. Via deze site kun je verschillende hostingpartijen met elkaar vergelijken.

Oke, je hebt een domeinnaam aangekocht, maar what’s next?

Als je een domeinnaam hebt gekocht krijg je vaak inloggegevens voor een service of controlepaneel. In dit controlepaneel kun je verschillende handelingen uitvoeren, zoals bijv. het aanmaken van een bijpassend mailadres of het installeren van een applicatie.

Wil je dezelfde website als mij? Dan ga ik je daar in een volgend artikel meer over uitleggen! En vertel ik precies wat ik na het kopen van een domeinnaam heb gedaan. Heb je een vraag? Stel ‘m gerust! Liefs, Liset

Liset