Leestijd: 2 minuten

Laat jij jouw kind ook weleens een spelletje spelen op jouw telefoon? Heel enthousiast doet jouw kind allemaal in-app aankopen, want dat is natuurlijk erg verleidelijk. Jij dacht dat het goed was afgeschermd. Voor mobiele betaaldiensten is geen inlognaam, wachtwoord, creditcard of bankrekening nodig. Het resultaat? Een hoge telefoonrekening. Wil je dit voorkomen? Lees dan de tips in dit artikel!

Hoge telefoonrekening voorkomen

Wat is een mobiele betalingsdienst?

Een creditcard of bankrekening zijn niet nodig. Met een mobiele betalingsdienst kun je virtuele en digitale goederen betalen met alleen jouw telefoonnummer. Denk bijvoorbeeld aankopen in apps en games. De kosten worden in rekening gebracht via jouw telefoonrekening.  

Ik schreef eerder een artikel over een vreemde SMS die ik ontving van Boku, met de mededeling dat ik 51,43 euro had uitgegeven via een mobiele betalingsdienst. Boku is een voorbeeld van een mobiele betalingsdienst.

Hoe werkt een mobiele betalingsdienst?

In sommige apps kun je zonder inlognaam of wachtwoord betalingen doen. Ook kinderen kunnen op deze manier in-app aankopen doen zonder dat zij zich daar bewust van zijn. Voor kinderen zijn in-app aankopen heel aantrekkelijk. Meer poppetjes in het spel, leuke items of nieuwe werelden. Omdat je vaak niets in hoeft te vullen heb je niet meteen door dat je mobiele betalingen verricht. Je krijgt er ook geen bevestiging van. Een hoge telefoonrekening komt op deze manier als een verrassing. Het is ook erg gevoelig voor misbruik, omdat anderen ook met jouw telefoonnummer online aankopen kunnen doen.

Wat kun je doen om een hoge telefoonrekening te voorkomen?

Mobiele betalingsdiensten staan standaard aan. Je moet deze zelf uitzetten als je niet wilt dat er op deze manier aankopen worden gedaan.

Zet mobiele betaaldiensten uit

  • Ga naar http://www.payinfo.nl, vul je telefoonnummer in en blokkeer alle mobiele betalingsdiensten. Zoals de eenmalige diensten als abonnement-diensten. Payinfo is een initiatief van de Stichting Gedragsregels voor Mobiele Diensten.
  • Ga naar Boku via deze link. Vul je telefoonnummer in en blokkeer de diensten van Boku.

Check je betalingsinstellingen en schakel de betaalmogelijkheid met jouw telefoonnummer uit

Liset