Leestijd: 2 minuten

Artikel over het bijbrengen van digitale vaardigheden bij kinderenIk hoor vaak dat veel mensen kritisch zijn over een kind uren lang achter de smartphone of tablet zetten, het is veel beter om met speelgoed of buiten te spelen is dan het argument. Maar ik ben een groot voorstander van kinderen op jonge leeftijd al digitale vaardigheden bijbrengen. Hoe kan het ook anders als je vroeger zelf als kind al een computer met internet op je kamer had staan?

Terwijl andere kinderen vooral geïnteresseerd waren in ander speelgoed, bracht ik uren door achter mijn computer. En later als “puber” ging ik daarmee door. Ik leerde zelf hoe HTML werkte, maakte mooie kunstwerken in Photoshop en Illustrator en bouwde in die tijd veel mini-websites op CU2 (kennen jullie dat nog;)?). Later koos ik een HBO-studie in deze richting (Communication & Multimedia design) en had ik heel veel profijt van alle kennis en ervaringen die ik inmiddels in mijn jongere jaren had opgedaan.

Straks, over een aantal jaren, dan is het internet niet meer zo als we dat vandaag kennen. We hebben dan niet alleen toegang met het internet via onze tablet, onze smartphone of computer, zoals dat nu het geval is. Maar ons hele huis en alle huishoudelijke apparaten, vervoersmiddelen zoals de auto, fiets, bus en trein en misschien zelfs ons lichaam zal in de toekomst een verbinding hebben met het internet. Het klinkt misschien nog heel ver weg, maar dat is waarschijnlijk al de toekomst van onze kinderen..

En daarom breng ik Chloë en Mila zo jong als dat ze zijn al digitale vaardigheden mee. Misschien ontwikkelen zij dezelfde interesses als die ik heb en kunnen ze daar later hun beroep van maken? Maar ook als dat niet het geval is, ben ik er van overtuigd dat de digitale vaardigheden die zij nu opdoen later van pas komen. Ze hebben in ieder geval allebei nu al een eigen e-mailadres. 

Ook in het advies van het Platform Onderwijs 2032 dat gisteren is gepresenteerd staat kinderen al op jonge leeftijd (bijvoorbeeld op de basisschool) digitale vaardigheden moeten leren. Zij moeten klaar zijn voor hun toekomst.

Ik ben benieuwd naar jullie ideeën hierover. Brengen jullie je kinderen digitale vaardigheden bij,of als je nog geen kinderen hebt, zou je dat dan doen? Laat het achter in een reactie op deze blog!

 

 

 

Liset