Leestijd: 3 minuten

Met de YouTube Kids app kun je eindelijk met een gerust hart jouw telefoon of tablet aan je kleine koter geven. Als ouder heb je namelijk volledig de controle over wat jouw kindje kan zien en doen in de app! Ik vertel je alles over deze nieuwe Google aanwinst in dit artikel.

Sinds gister is de app eindelijk in Nederland te downloaden in de Appstore en Google Play Store. En ik heb daar lang op gewacht. Op YouTube konden mijn meisjes echt alles kijken en met die kleine vingertjes swipen ze doorgaans de ene video na de andere weg. Voor ik het wist zagen zij soms met hun kleine oogjes video’s die eigenlijk niet voor hun bedoeld zijn. Het werd dan heel stil of ik hoorde een vreemd geluid en greep dan pas in. Maar met deze nieuwe aanwinst op mijn telefoon of tablet is dit gelukkig verleden tijd.

Veilige en kindvriendelijke video’s

In de YouTube Kids app staan alleen maar video’s die veilig en geschikt zijn voor kinderen. Bijna alle video’s die op het platform komen worden handmatig gecontroleerd door een speciaal team van Google, zij selecteren alleen kanalen en video’s die kindvriendelijk zijn.

Mijn meiden samen YouTube filmpjes kijken

De app kun je als ouder naar wens instellen

Als ouder heb je natuurlijk zelf een verantwoordelijkheid voor wat jouw kinds onder ogen krijgen. Juist daarom is deze YouTube Kids app zo fijn. Na het downloaden van de YouTube Kids app kun je de app precies instellen zoals jij dat wilt. Afhankelijk van wat je zelf wilt of belangrijk vindt.

De verschillende mogelijkheden zijn:

  • In de app kun je maximaal 8 kanalen aanmaken. Zo kun je bijvoorbeeld voor ieder kind een apart kanaal aanmaken.
  • Wil je niet zelf een kanaal instellen? Dan heeft Google twee type kanalen voor jou alvast ingesteld, voor kleine en oudere kinderen.
  • Je kunt zelf video’s en kanalen selecteren voor jouw kids en zelfs ook de zoekfunctie aan- of uitzetten.
  • Een tijdslimiet instellen. Is de limiet bereikt? Dan kunnen er geen video’s meer bekeken worden.
  • Als je achteraf nieuwsgierig bent kun je via een kijkgeschiedenis precies achterhalen welke video’s jouw kind heeft gezien.

Moet je betalen voor de YouTube Kids app?

De YouTube Kids app is gratis, maar dan verschijnen er wel reclames tussendoor. Als je geen reclame wilt, dan kun je een abonnement aanschaffen voor YouTube Premium voor 11,99 euro per maand.

Is de YouTube kids app echt 100% veilig?

Nederland is niet het eerste land waar de app gelanceerd is. In andere landen, zoals bijvoorbeeld Amerika kregen kinderen toch soms nog vervelende filmpjes te zien via deze YouTube Kids app. Google heeft de algoritmes verbetert, een team ingeschakeld dat handmatig controleert en ouders meer opties gegeven in de nieuwste versie van de app die ook voor Nederland beschikbaar is geworden.

Een screenshot van de YouTube kids app

Ik ben fan! De vormgeving van de app vind ik trouwens ook super tof. Heb jij de app voor jouw kids al gedownload? XoXo Liset

Liset