Leestijd: 2 minuten

Veilig YouTuben voor kinderen is belangrijk, want je wilt als ouder niet dat je kind met iets wordt geconfronteerd dat hij of zij nog niet kan verwerken op jonge leeftijd. Afgelopen weekend waren we bij vrienden op bezoek en toen hadden we het ook even over dit onderwerp. We wisten eigenlijk allemaal niet precies hoe je ervoor kunt zorgen dat je kind geen aanstootgevend materiaal op YouTube te zien krijgt.

ChloĆ« YouTubed dagelijks en swiped & scrollt van het ene filmpje naar het andere. Er komt een dag dat zij een keer iets ziet want niet voor haar oogjes bedoeld is. En dan heb je de poppetjes aan het dansen….(Slapeloze nachten, een bang kind). Omdat ik dit zo’n belangrijk onderwerp vind en omdat ik van mening ben dat iedere ouder van tegenwoordig dit moet weten, besloot ik het te gaan uitzoeken.

YouTube biedt een zogenoemde ‘beperkte modus’ die je zelf aan- en uit kunt zetten op ieder apparaat. Deze instelling helpt je aanstootgevende YouTube-video’s te filteren die je niet wilt zien of die niet geschikt zijn voor je kinderen. De beperkte modus filtert alle video’s weg die door ‘de community’ (dus andere gebruikers van YouTube) zijn aangegeven als aanstootgevend. Ook filtert de beperkte modus video’s met leeftijdsbeperkingen en andere signalen uit. De beperkte modus is dus niet helemaal 100% waterdicht (omdat sommige videos niet zijn aangegeven door de community), maar het je doet er in ieder geval alles aan om deze beperkte modus aan te zetten als jouw kind regelmatig YouTubed.

De beperkte modus kun je aanzetten door de YouTube-app op je telefoon of tablet te openen en naar de instellingen van de app te gaan. Zet vervolgens de beperkte modus aan of uit. Hier vind je een instructie voor ieder apparaat.

Instellingen restricted modus beperkte modus youTube

Let op: Deze instelling moet je op ieder apparaat en browser opnieuw instellen.

Ik schreef hierboven dat de beperkte modus van YouTube niet helemaal waterdicht is. Ben je toch op zoek naar een 100% waterdichte oplossing? Zoek dan naar alternatieven van YouTube, zoals de YouTube app for kids of Kindertube.nl.

Heb je wat aan deze tips gehad? Laat het me weten dat vind ik leuk om te horen. 

Liset