Leestijd: 5 minuten

Oké, ik geef het toe. Sinds dag één ben ik verslaafd aan het spel Starstable. Wat begon als een verzoek van mijn dochter van 7 is nu uitgegroeid tot een dagelijkse bezigheid, samen Starstable spelen. In deze uitgebreide review leg ik uit wat het spel inhoudt, waarom dit spel goed is voor de ontwikkeling van kinderen, waar je het kunt downloaden en hoe je het samen kunt spelen.

Wat is Star Stable?

Star Stable is een uitdagend online spel vol avonturen, mysteries en paarden. Het spel speelt zich af in een land genaamd ‘Jorvik’. Je hebt een eigen personage (in ons geval hebben we haar Chloë genoemd en het uiterlijk van Chloë gegeven, zodat mijn dochtertje zich er goed mee kan identificeren) en tijdens het spel ontmoet je steeds andere personages die leuke, spannende missies hebben. Natuurlijk moet je ook je paarden verzorgen, trainen, geld verdienen met klusjes in de stal en de stallen opruimen.

Hoe verder je in het spel bent hoe meer gebieden beschikbaar komen en hoe meer je in het verhaal meegezogen wordt.

Waar kun je het downloaden en wat kost het?

Chloë vroeg me Star Stable te downloaden (ze had filmpjes gezien op YouTube). In eerste instantie dacht ik dat het een app was voor op de iPad. Eigenlijk spelen de kinderen nooit een spel op de computer of achter de laptop. Echter, wat bleek, na wat research is er wel een zeer uitgeklede, niet verglijkbare versie van Star Stable beschikbaar voor op de iPad, maar het echte Star Stable spel is een spel voor achter de laptop of op de computer.

Hier kun je het gratis spel voor op de computer downloaden. Tot level 5 kun je het spel gratis uitproberen, maar wil je daarna verder? Dan moet je betalen. Je kunt verschillende abonnementen aanschaffen. Na de proefversie probeerden we eerst het maandabonnement voor €5,99 en nu dat net is afgelopen hebben we voor het abonnement van 3 maanden gekozen voor €15,99.

Wat ik persoonlijk erg fijn vind is dat je niet met verder kunt spelen als je abonnement is verlopen. Je hoeft het dus niet zelf op te zeggen, het stopt automatisch.

Wat vind ik van de kosten van Star Stable?

Ik heb het hier al eerder op de blog geschreven: Persoonlijk vind ik het niet erg om geld uit te geven aan een leuke, leerzame app of game voor de kinderen. Gratis versies zitten vaak bomvol reclame of ze vragen toegang tot allerlei persoonlijke gegevens in ruil voor een gratis spel.

Als ik zie hoe uitgebreid het Star Stable spel is, met alle mogelijkheden en hoe mooi het allemaal is vormgegeven, inclusief een professionele en behulpzame klantenservice daarbij, dan vind ik het logisch dat de makers van het spel kosten in rekening brengen. Bekijk hier zelf de kosten op de website.

Wat is er zo leuk aan Star Stable?

Als je eenmaal begint met spelen, dan kun je niet meer stoppen. Je wordt van de ene missie in de andere meegezogen. Steeds ontdek je nieuwe gebieden en nieuwe personages met nieuwe opdrachten. Sommige opdrachten duren lang en zijn moeilijk, andere opdrachten zijn snel uitgevoerd en makkelijk. Precies een goede mix!

Het spel ontwikkelt wekelijks nieuwe content. De afgelopen decembermaand was het spel helemaal in kerstsferen ondergedompeld, met Oud & Nieuw kon je vuurwerk kopen en afsteken en een wensballon oplaten.

screenshot star stable

Er is in het spel overal over nagedacht. Er zijn veel verschillende soorten paarden en pony’s en afhankelijk van het ras lopen/rijden ze ook anders. Hebben ze allemaal eigen sterke en zwakkte punten.

In het spel ontmoet je spelers over de hele wereld. Chloë is daar nog een beetje te jong voor, maar je kunt vrienschapsverzoeken versturen, met elkaar chatten, een ruiterclub oprichten en wedstrijden met elkaar organiseren.

vriendschap star stapel

Tijdens het spelen van de game verdien je Jorvik Shillingen, waarmee je vanalles kunt kopen (niet alleen voor je paard, maar ook voor jezelf). Door jouw lidmaatschap verdien je Star Coins die je kunt gebruiken om een paard te kopen. Het spel is realistisch. Je moet werken voor je geld. Het duurt dus wel even voor je de dingen kunt kopen die je wilt. Net als in het echte leven ;). Ook moet je geld uitgeven aan eten en verzorging voor je paarden.

Als je het spel begint, krijg je een paard te leen, die je, als je het goed verzorgd, uiteindelijk krijgt. Verder kun je doormiddel van StarCoins zelf een eigen paard of pony kopen.

Waarom laat ik Chloë Star Stable spelen?

Door het spelen van games kunnen kinderen nieuwe vaardigheden ontwikkelen. In het Star Stable spel leren kinderen:

  • Sociale vaardigheden
  • Problemen oplossen door uitdagingen aan te gaan
  • Ontwikkelen van een verantwoordelijkheidsgevoel (verzorging van paarden, beheren van eigen geld)
  • Stimuleren van lezen en het volgen van een verhaal
  • Kaart lezen met een legenda en navigeren

Waarom spelen Chloë en ik Star Stable samen?

Chloë zit in groep 3 en omdat het spel voor haar leeftijd leuk is, maar het lezen nog moeilijk, doen we het samen. Wel laat ik Chloë alle opdrachten lezen (zover dat lukt) en geef ik haar waar nodig uitleg bij een missie of het beheren van geld. Een aantal activiteiten kan zij nu zelf in het spel uitvoeren zonder hulp van mij, maar als ik heel eerlijk ben vind ik het ook wel leuk dat we iets hebben om samen te doen.

Oudere kinderen kunnen het spel zonder hulp van een volwassene veilig spelen.

Niet alleen voor paardenliefhebbers

Van huis uit zijn wij geen paardenliefhebbers. Uit ervaring kunnen we dus zeggen dat het spel ook leuk is als je geen paardenliefhebber bent.

Kort samengevat:

Wij vinden het een ontzettend leuk spel en spelen het nu ongeveer 2 maanden! Zoek je nog een binnenactiviteit voor een kind boven de 7 jaar, of iets dat je samen kunt doen en waarbij je kind ook nieuwe vaardigheden ontwikkeld, denk dan eens aan het uitproberen van Star Stable.

Als je nog vragen hebt over de game, dan horen we het graag! Chloë en ik kunnen ook een keer een Q&A doen op Instagram of een live uitzending.

Ps. dit artikel is niet gesponsord maar bevat wel affiliate links. Dit betekent dat als je iets besteld via één van deze links, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Het kost jou trouwens niks extra’s. De inkomsten gebruik ik om apps, gadgets & producten te reviewen voor mijn lezers van deze blog. 

Liset