Leestijd: 3 minuten

Mijn dochters mogen van ons iedere dag wel even op de iPad of de telefoon. Vooral tijdens de eetmomenten. Bij het ontbijt, de lunch of vlak voor of na het avondeten. Of even tijdens een rustmoment op de dag. Tijdens het spelen van een spelletje leren kinderen nieuwe vaardigheden en stimuleren zij hun creativiteit. Achter de iPad of telefoon zitten is dan ook nog nuttig. 

Het gaat om de inhoud

Ouders houden vaak alleen de schermtijd van hun kinderen in de gaten. Maar als mijn meiden van 7 en 4 op de iPad of telefoon gaan, let ik niet op de schermtijd, maar wel op de inhoud. Het liefst laat ik ze een spelletje spelen in plaats van doelloos filmpjes op YouTube kijken. Waarom?

Adviezen over schermtijd blijken behoorlijk achterhaald. Patti Valkenburg, Hoogleraar Media, Jeugd en Samenleving deed hier onderzoek naar en schreef een boek over Schermgaande jeugd. Te bestellen bij Bol.com.

Focus op de inhoud. Wat doen jouw kinderen op de iPad? Wat kijken ze? Of wat wil je jouw kind aanbieden? In dit artikel deel ik daarom graag 5 leerzame apps.

5 x leerzame apps

In deze blog deel ik 5 leerzame en grappige apps voor kinderen in verschillende leeftijdscategorieen. Urenlang speelplezier gegarandeerd! Er zitten zowel gratis als betaalde apps tussen. Ik deel ook vaan leuke tips via mijn Instagram, dus leuk als je me daar ook komt volgen, via http://www.instagram.com/lisetverschoore.

1. Silly Billy (gratis app voor android en iOS)

Silly Billy is een leuke app voor verschillende leeftijden. Silly Billy is een schaapje dat je kunt versieren met kleding, schoenen en make up, Ook bevat de app heel veel verschillende haartools. Je kunt het haar knippen, drogen, scheren, verven, uitbreiden, etc. Alle functionaliteiten zijn gratis beschikbaar in de app. Ik vind dit één van de beste gratis apps. Wil je met een ander dier aan de slag? Dan moet je daarvoor betalen. Ik heb dat ooit gedaan maar eigenlijk is het zonde, je hebt niet meer functionaliteiten. Alleen een ander dier.

2. PepiStores (gratis versie beschikbaar voor android en iOS)

In de PepiStore app kunnen de kids alles ontdekken. Met de poppetjes kleding aan- & uitdoen, muziekinstrumenten uitproberen en liedjes maken, ijsjes maken, noem maar op. Mijn meiden verzinnen er zelf altijd hele verhalen bij. Het stimuleert de creativiteit enorm. Wat ik handig vind is dat je eerste een gratis lite versie kunt uittesten en als je kindje er leuk op reageert dan kun je de app kopen! Er is trouwens ook een super leuke versie van PepiHouse app beschikbaar. Precies hetzelfde concept ;).

3. Efteling Assepoester en Draken app (alleen beschikbaar voor iOS)

De Efteling heeft voor iOS twee leuke gratis apps beschikbaar gesteld. Een Assepoester app en een Drakenapp. In de Assepoester app kun je haren vlechten, schoenen versieren, de tafel dekken en muziek maken In de drakenapp kun je met de draak vliegen, de schat bewaken en vuurspugen.

4. Dr Panda Toto de schildpad (betaalde app voor android en iOS)

Tijdens onze eerste lange vliegreis met kind naar Curacao heeft deze app en lieve Toto zijn dienst bewezen. Toto ziet er te knuffelig uit en woont in een super schattge boomhut. Het spel deed mij denken aan mijn eigen Tamagotchi .Wie heeft er vroeger ook een Tamagotchi gehad? Je kindje krijgt in deze app verschillende taken met als doel om goed voor Toto te zorgen. Hij moet eten, spelen, slapen en in bad. 

5. Peppa big (gratis app voor android en iOS)

Een hele coole app om digitale  tekeningen mee te maken. Het is niet het standaard inkleuren van tekeningen, zoals je wel kent van andere apps en online spelletjes. Je kunt in deze app ook originele achtergronden kiezen voor je tekening, bijvoorbeeld het strand. Ook kun je je helemaal uitleven met bewegende stickers. Voor dat je start kies je of je met Peppa wilt kleuren, of met haar broertje George. 

Op http://www.mediawijsheid.nl staan nog veel meer leuke apps. Ik kijk regelmatig voor tips op deze site.

Ik ben benieuwd naar de reacties van jullie kids op deze apps. Ik zou het erg leuk vinden als je me tagged in een leuke post 🙂 Wil je meer tips voor leuke apps voor kinderen? Volg dan de categorie ‘Apps voor kids’ op deze blog.

Liset