Leestijd: 3 minuten

De 5 meest handige apps voor peuters als je lang op reis gaatIn februari dit jaar zijn Chris en ik samen met Chloë (toen 2 jaar en 3 maanden) naar Curacao geweest. Met een rechtstreekse vlucht en wat handige mobiele apps op onze iPhones en iPad was deze lange vlucht echt te doen (zowel op de heen- als op de terugweg).

Dit waren de 5 leukste apps tijdens de reis:

 1. Dr Panda – Toto’s boomhut
  Toto is een schattige schildpad die net uit zijn ei is gekomen. Kinderen kunnen met deze schildpad spelen, hem eten geven, in bad doen, etc. Hij geeft zelf aan wat hij wil en reageert bijna op alles. Chloë had daardoor echt een taak in het vliegtuig en het spelletje is nog steeds een hit hier thuis. De app kost 3,99 en is verkrijgbaar in de Appstore van Apple en Google Play voor android. 
 2. Maxtube
  Met Maxtube kun je zonder wifi verbinding filmpjes op YouTube bekijken. Je moet ze dan wel van te voren in de app zetten (dus als je nog thuis bent). In de gratis versie van deze app kun je maximaal 10 YouTube video’s kwijt. Ik heb afleveringen van meer dan een uur in YouTube opgezocht en in de app gezet van bijvoorbeeld Zandkasteel aan zee en Peppa. De app is tot 10 video’s gratis en is verkrijgbaar in de Appstore van Apple. Er bestaan nog meer soortgelijke apps zoals Maxtube, bijvoorbeeld Foxtube, die ook verkrijgbaar zijn voor android.
 3. Dr Panda – Airport
  Op het vliegveld en in het vliegtuig gebeurt er heel veel. En dit kan best een beetje spannend zijn voor een peuter. Om kinderen voor te bereiden op een vliegreis kun je een voorleesboek kopen (bijv. Ikke gaat vliegen te koop bij Bol.com voor 10,95 euro), maar er zijn ook leuke apps die kinderen op een speelse manier voorbereiden op het proces van inchecken tot het instappen in een vliegtuig. De app kost 3,99 en is verkrijgbaar in de Appstore, Google Play voor android en in Windowsstore.
 4. Timo en het toverstokje
  Dit is een leuke voorleesapp die gratis verkrijgbaar is in de Appstore en Google Play. Het gaat over een jongetje Timo die met zijn toverstokje ineens iedereen verandert in iets anders (ook zijn vader en moeder). Je kunt ook het verhaal ook met je eigen stem opnemen. Naast Timo en het toverstokje zijn overigens nog een hoop andere voorleesapps beschikbaar in de Appstore en Google Play.
 5. App voor peuters
  Met de app voor peuters leren kinderen op spelende wijs verschillende geluiden herkennen. In de categorie ‘Raad het voorwerp’ worden 3 verschillende beelden getoond en een stem vraagt aan het kind om een bepaald voorwerp te vinden, bijvoorbeeld “Waar is het vliegtuig?” Als het kind het juiste voorwerp aanklikt, verschijnt er een grappige animatie. Een deel van de app is gratis beschikbaar in de Appstore (het gratis deel is zeker al genoeg in het begin), je kunt de app uitbreiden door bij te betalen. De makers van deze app hebben nog meer leuke apps gemaakt zoals App voor kinderen, Puzzel voor kinderen en Pret voor kinderen.

Ik heb een hekel aan apps die ‘gratis’ lijken maar waar continu reclame verschijnt. Deze reclames snappen kinderen nog niet en zij worden daardoor in hun spel gestoord. Met bovenstaande apps is dit gelukkig absoluut niet het geval, vandaar dat dit ook mijn aanraders zijn.

Het is handig om de apps nog te installeren als je thuis bent. Ik heb dat de avond van te voren gedaan zodat Chloë in het vliegtuig alle nieuwe spelletjes pas zag en direct enthousiast was om er mee aan de slag te gaan!

Liset