Leestijd: 2 minuten

Als kinderen te veel kijken op mobiele telefoons of tablets én te weinig buiten komen, dan kunnen ze later slechtziend of zelfs blind worden. 20-20-2 staat voor:

  • 20 minuten van dichtbij op een scherm kijken
  • 20 seconden rust nemen
  • 2 uur per dag naar buiten

Het is heel belangrijk dat hier meer bekendheid voor komt omdat we natuurlijk allemaal niet willen dat onze kinderen of wijzelf slechtziend worden. Ik heb me daarom voor dit blogbericht verdiept in de materie en hoop mijn kennis op jullie over te dragen. Help jij ook mee deze belangrijke boodschap verder te verspreiden?

20-20-2 doe mee!

Wat is bijziendheid precies?

Bijziendheid is een afwijking van het oog waarbij een bril met min-glazen nodig is om scherp te zien. De oogbol is te lang gegroeid waardoor beelden die je wilt zien onscherp worden. Je kunt bijziend worden als je veel dichtbij op digitale schermen kijkt en te weinig veraf. De ogen passen zich aan, door langer te groeien.

Helaas kan bijziendheid niet meer genezen worden als dit eenmaal is geconstateerd.

Ik durf best toe te geven, ik heb moeite om de schermtijd van mijn kinderen te beperken.

Achter de iPad zitten de kids graag en voor mij soms erg handig

Als fulltime werkende moeder van 2 jonge kinderen durf ik toe te geven dat wij moeite hebben om de schermtijd van onze meiden te beperken. Af en toe is het prettig om even een rustmomentje voor jezelf te hebben, het huishouden te doen of aan het werk te gaan. Achter een scherm kunnen kinderen zich lang zelfstandig vermaken, is mijn ervaring en zo kun je zelf aan de slag. Ook de kinderen kiezen uit eigen beweging vaak zelf om op YouTube filmpjes te kijken of een spelletje te spelen in plaats van met speelgoed te spelen of te knutselen. Ik durf best toe te geven, ik heb moeite om de schermtijd van mijn kinderen te beperken.

20-20-2 is makkelijk te onthouden en toe te passen

Wat ik persoonlijk erg fijn vind aan de 20-20-2 regel is dat hij makkelijk te onthouden is en eenvoudig toe te passen. Oké, de 2 uur per dag buiten zijn is best een uitdaging, maar een timer zetten op 20 minuten en 20 seconden iets anders doen zou voor iedereen haalbaar moeten zijn.

Hoe gaan we verder bij ons thuis?

Ik heb Chloë en Mila de 20-20-2 regel uitgelegd en zo hoop ik dat zij ook bewust worden en zuinig blijven op hun ogen. Zonder protesteren geven ze na 20 minuten even rust aan hun oogjes.

Mila moet deze maand weer voor een tweede herkansing de oogtest bij het consultatiebureau uitvoeren en ik hoop zo dat we op tijd zijn met het toepassen van deze regel!

Voor de weekenden zijn we weer van plan om een abonnement op de dierentuin te nemen. Zo kunnen we lekker wandelen en naar buiten en is er altijd wat te doen (ook bij slecht weer).

Lees voor meer informatie over de 20-20-2 regel de informatie op de volgende website Doe mee! 20-20-2! Help jij mee deze boodschap te verspreiden? XoXo, Liset

Dit blogbericht is een samenwerking met het oogfonds

Andere berichten over mediawijs opvoeden lezen?

Liset