Leestijd: 3 minuten

Tijdens de coronacrises kun je ook een aantal zaken eindelijk eens goed regelen. Bijvoorbeeld jouw eigen online veiligheid en privacy. Ik vertel je alles over een VPN verbinding en waarom je die zou moeten hebben om extra veilig te internetten. Ook deel ik handige tips, zoals dat je op de site VPN verschillende VPN aanbieders met elkaar vergelijken.

VPN, wat is het?

Een VPN is een vertrouwelijke verbinding tussen een gebruiker en het internet. Alles wat de gebruiker doet of invult is versleuteld.VPN staat voor een Virtual Private Network.

Waarom heb je een VPN nodig?

Soms weet je van te voren niet waarom je iets nodig hebt en als je het eenmaal hebt, dan kun je niet meer zonder. 3 redenen:

  1. Je bent anoniemer op het internet. Dit betekent dat jouw locatie niet bekend is, maar ook niet jouw ip-adres.
  2. Een vpn houdt veel hackers en cybercriminelen tegen. Je bent dus veiliger op internet. 
  3. Het opent nieuwe mogelijkheden. Door steeds andere ip-adressen te gebruiken, kun je ook toegang krijgen tot plekken en diensten op internet die anders niet makkelijk bereikbaar zijn. 

Hoe werkt het precies? 

Gratis of betaalde VPN aanbieders zorgen voor een zogenoemde beveiligde ’tunnel’ tussen je digitale apparaat (pc, smartphone, etc.) en internet. Jouw internetverkeer verloopt via de server van jouw aanbieder.

Die aanbieder zorgt voor versleuteling en bij elke verbinding voor een ander IP-adres, dat je ook nog eens deelt met anderen. Je internetactiviteiten zijn zo niet meer direct naar jou te herleiden. Je kunt iedere keer dat je verbindt, kiezen uit een land, waar je je voor anderen dan lijkt te bevinden.

Wat kun je met een VPN?

Twee handige voordelen van een VPN in de praktijk, naast bovenstaande voordelen:

  • Veilig internetten op gratis openbare wifi-netwerken
    Hackers kunnen jouw gegevens onderscheppen als je gebruikmaakt van een gratis wifi-netwerk, bijvoorbeeld bij een koffietentje of de Mac Donalds. Zélfs als je een versleutelde website bezoekt (met SSL slotje). De VPN zorgt er voor dat je veilig kunt e-mailen of internetbankieren via een openbaar wifi-netwerk. Heb je geen VPN en wil je toch internetbankieren of e-mailen op een openbare plek via een gratis netwerk? Gebruik dan het mobiele 3G/4G internet van jouw provider.
  • Landelijke blokkades
    Online diensten als Netflix of TV omroepen schermen sommige content af voor gebruikers uit andere landen. Met een VPN kun je doen alsof je, je in een ander land bevindt. Via Netflix krijg je dan een ander aanbod, series die hier nog niet uit zijn kun je zo toch alvast kijken. Of, als je op vakantie bent, kun je juist doen alsof je in Nederland bent.
  • VPN zowel op computer als mobiel
    Je kunt op een computer of een mobiel een VPN gebruiken. Ook is het mogelijk om het te gebruiken op de tablet, zowel voor iOS als Windows gebruikers.

Zijn er ook nadelen?

Natuurlijk, het internet kan wat traag zijn omdat al jouw verkeer via een extra server verloopt.

Betaalde of gratis VPN aanbieder?

Er zijn zowel betaalde als gratis aanbieders. Zelf hebben wij gekozen voor een betaalde aanbieder, omdat aan gratis aanbieders altijd wel nadelen kleven als beperkt datalimiet, snelheid en beperkt aantal landen waar je vanuit kunt verbinden.

Kies een VPN provider die het beste bij jouw wensen past. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk om ook Amerikaanse Netflix series te kijken? Selecteer dan ook daar jouw VPN aanbieder op. Nordvpn is dan wellicht een interessante provider voor jou.

Nu je meer weet over hoe je extra veilig en anoniem kunt internetten, hoor ik graag of dit artikel jou aan het denken heeft gezet. Ga je, je verder verdiepen in een VPN? Ik praat er graag met je over door, bijv. via Instagram.

Meer lezen over veilig internetten?

Dit blogbericht bevat gesponsorde links die achteraf aan het bericht zijn toegevoegd.

.

Liset