Leestijd: 4 minuten

Via Apple Pay afrekenen met mijn horloge, in de winkels kijkt het personeel soms nog een beetje verbaasd als ik afreken met mijn Apple watch. Daar geniet ik van, ik vind het leuk als mensen zich verbazen over technologie. Maar naast dat mensen er nieuwsgierig door worden is betalen met je Apple watch ook nog eens super veilig en makkelijk. Ik leg je alles uit over deze nieuwe manier van betalen en deel mijn ervaringen.

Twijfel je over de aanschaf van een Apple Watch? Lees dan review.

Wat is Apple Pay?

Apple pay is de betaaldienst voor Apple apparaten. Het zorgt ervoor dat je met bijv. je Apple Watch of iPhone onderweg betalingen kunt doen. Ook kun je met je MacBook of iMac betalingen doen via Apple Pay, alleen dan niet onderweg.

Hoe werkt het?

Je koppelt je bankpas aan je iPhone of Apple watch en je kunt direct betalen met je horloge of telefoon. Het werkt hetzelfde als contactloos betalen met je pinpas, je houdt je apparaat vlakbij het logo van contactloos betalen.

Contactloos betalen is alleen mogelijk bij apparaten die dit ondersteunen. Dit kun je zien aan het wifi symbool, maar dan op z’n kant.

Voor wie is Apple pay beschikbaar in Nederland?

Ben je een betaalrekening bij de ING? En ben je in het bezit van een iPhone of Apple Watch? Dan kun je gebruikmaken van Apple pay.

Tot nu toe is ING de enige Nederlandse bank die Apple betaaldienst ondersteund. Andere banken zijn in gesprek met Apple, maar geven aan dat Apple te hoge eisen stelt om mee te doen, kosten spelen hierin een grote rol. Pik vind dit wel jammer, want een groot aantal Nederlanders kunnen zo geen gebruikmaken van deze nieuwe, gemakkelijke mogelijkheid om te betalen.

Wat is mijn ervaring na een aantal weken?

Ik vind betalen met mijn Apple Watch ideaal. Ik hoef nergens mijn tas te openen en mijn pinpas op te zoeken. Bij de kassa kom ik vaak handen te korten en dankzij deze oplossing is betaling nu een stuk sneller en gemakkelijker. Ook hoef ik geen pincode meer in te vullen.

Wat ik ook heel fijn vind aan Apple pay is dat je je nergens apart hoeft aan te melden. Apple Pay maakt gebruik van de standaard infrastructuur voor contactloos betalen dus bij elk pinapparaat waarbij dit mogelijk is kun je betalen met Apple pay.

Dankzij Apple Pay gebruik ik mijn horloge nog meer. Het is een investering om een Apple watch aan te schaffen, maar het is het ook met deze handige functie erbij echt waard. Wil je een Apple Watch aanschaffen? Kies dan voor Coolblue. Zij leveren een goede service en hebben verschillende uitvoeringen in voorraad.

In theorie zou ik zonder tas op zak dus op pad kunnen en dat is een heerlijk gevoel, vooral ook voor tijdens het sporten. Hoewel ik heel enthousiast ben, durf ik nog niet zonder pinpas te winkelen. Het is weleens gebeurt dat het me toch niet lukte te betalen met mijn horloge en als ik dan geen pinpas bij me had gehad was dat toch best lastig geweest. Ook moet je op sommige plekken wel een pas gebruiken, bijv. op plekken zonder contactloze betaalmogelijkheid.

Veelgestelde vragen

Ik krijg best veel vragen over Apple Pay op mijn Apple Watch. Hieronder heb ik de meest gestelde vragen uitgelicht.

Wat nu als je langs een pinapparaat loopt terwijl je helemaal niet wilt betalen?

Dan gebeurt er niks. Je moet altijd eerst een handeling verrichten op het apparaat waarmee je wilt betalen:

  • Bij een Apple watch moet je eerst twee keer klikken aan de zijkant van je horloge.
  • De iPhone moet je eerst ontgrendelen met je touch ID of face ID.

Is het veilig?

Apple Pay is een veilige manier van betalen en voldoet aan de strenge eisen om iedere betaling veilig en versleuteld te laten verlopen. Veilig vind ik dat je een pinpas nergens meer in een apparaat hoeft te plaatsen. Het kopiëren van je pinpas is daardoor niet mogelijk. Ook hoef je geen pincode in te vullen, dit betekent dat kwaadwilligen niet stiekem over je schouder heen kunnen kijken. Als iemand jouw horloge probeert te stelen, dan is Apple Pay gelijk niet meer te gebruiken zonder het invullen van jouw pincode.

Hoe zit het met mijn privacy?

Privacy is belangrijk. Apple geeft aan geen originele kaartnummers te bewaren van creditcards, bankpassen of prepaidkaarten. Apple heeft er ook geen toegang toe. Ook slaat Apple geen transactiegegevens op die naar personen kunnen worden teruggeleid. De bank heeft deze gegevens uiteraard wel. Meer lezen over de privacy en veiligheid van Apple Pay? Lees dan de pagina op de website van Apple.

Ik wil graag contactloos betalen met mijn telefoon of horloge, maar heb geen Apple watch of iPhone, wat kan ik het beste doen?

Contactloos betalen met je Android telefoon, smartwatch of andere wareable (denk aan een fitbit) is al langer mogelijk in Nederland. Je moet dan wel een apparaat met NFC chip in bezit hebben. Veel verschillende banken ondersteunen deze manier van betalen, dus het is zeker een goed alternatief. Sommige banken vragen er wel een kleine vergoeding voor. Lees op de website van de consumentenbod hoe het precies werkt met welke bank.

Betalen met je horloge? Hoe makkelijk is dat! Gaat de bankpas in de toekomst verdwijnen?Als het aan mij ligt wel. Het leukste aan technologie vind ik dat het dingen mogelijk maakt waarvan je niet wist dat je het ooit nodig zou hebben. Dit is daar weer een voorbeeld van. Heb je nog een vraag? Let me know. XoXo, Liset

Ps. dit artikel is niet gesponsord maar bevat wel affiliate links. Dit betekent dat als je iets besteld via één van deze links, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. De inkomsten gebruik ik om apps, gadgets & producten te reviewen voor mijn lezers op deze blog.

Liset