Leestijd: 2 minuten

Langzaam maar zeker zorgt Apple er voor dat je straks geen tas, portemonnee of autosleutel meer nodig hebt. De wallet op je telefoon of smartwatch vervangt de functie van je portemonnee en met de nieuwe autosleutel-functionaliteit (Apple’s CarKey) die Apple momenteel aan het ontwikkelen is in de iOS 13.4-beta versie, is de autosleutel straks ook verleden tijd. Ik vertel je meer over deze nieuwste ontwikkeling.

Apple’s CarKey

Auto’s die NFC compatibele zijn, kunnen straks met de iPhone geopend, gesloten en gestart worden. Dankzij Apple’s Carkey. Hoe werkt het? De sleutels zelf staan in de wallet op jouw telefoon of smartwatch. Jouw autosleutels krijgen dus een digitale variant en je hoeft niet perse meer een sleutel in bezit te hebben of in je handen om een auto te openen.

Voor- en nadelen

Het voordeel is dat je via een berichtje gemakkelijk de autosleutels met een ander delen. Ook kun je de toegang tot de auto weer opheffen zodra het niet meer nodig is. Je kunt zo iemand je sleutel lenen, zonder dat een echte sleutel nodig is. De keerzijde is dat we steeds afhankelijker worden van technologie in ons leven, vandaar mijn quote op Instagram: I’m addicted to you.

Quote Apple's Carkey functionaliteit

Hartstikke handig

Als ik de balans moet opmaken tussen de voor- en nadelen, dan is deze nieuwe functionaliteit toch hartstikke handig. Naast slimme autosleutels, bestaan er ook al slimme huissleutels op de markt. Ik hoef dan nooit meer op zoek te gaan naar mijn sleutelbos als ik haast heb.

Ook zie ik andere mogelijkheden. Dit concept is natuurlijk hartstikke handig met deelauto’s.

Steeds minder mijn tas mee

Ik merk dat ik steeds minder vaak een tas meeneem, want ik betaal tegenwoordig altijd contactloos met mijn horloge via Apple Pay. Een bankpas hoef ik daarom niet altijd meer mee te nemen. Voor mij is de overgang naar een digitale autosleutel daarom minder heftig, alhoewel ik nog wel aan het idee moet wennen dat fysieke exemplaren van dagelijkse artikelen straks niet meer altijd zichtbaar hoeven zijn.

Wanneer beschikbaar?

Het is mij nog niet bekend wanneer deze functionaliteit beschikbaar komt. Misschien eind april, als ik deze bron mag geloven. Bovendien kun je er pas gebruik van maken als jouw auto ook NFC compatible is. Toch, ondanks deze voorwaarden, wilde ik deze nieuwe ontwikkeling toch met je delen. Ook om jou meer na te laten denken over de impact van technologie op ons dagelijkse leven!

Tot het volgende berichtje!

Liset