Leestijd: 3 minuten

Van Bitcoins heb je misschien al weleens iets gehoord, maar cryptocurrency? Het is een ander woord voor digitaal geld, of eigenlijk moet ik zeggen, ruil middel, omdat cryptogeld nog geen juridische status van geld heeft in Nederland. In dit artikel geef ik je me meer informatie over dit onderwerp, waarom het interessant is om je er in te verdiepen en hoe je er mee kunt starten. 

Waarom is het interessant je in cryptocurrency te verdiepen? 

De rente die we ontvangen voor ons spaargeld is momenteel erg laag. Sterker nog, de negatieve spaarrente komt steeds dichterbij. Het kan daarom interessant zijn om te onderzoeken:

  • op welke manier je jouw geld op peil kan houden
  • welke mogelijkheden er zijn om de waarde van jouw geld zelfs te vermeerderen

Cryptocurrency is een nieuwe ontwikkeling waarmee dit mogelijk is. Dit schrijf ik natuurlijk met een grote disclaimer, omdat je er snel geld mee kunt verdienen, maar ook heel snel geld mee kunt verliezen. 

Als cryptocurrency nog niet de status van geld heeft, wat heb ik er dan aan?

Je kunt op steeds meer plekken met digitaal geld (zoals bijvoorbeeld Bitcoins) betalen. Denk aan Amazon, maar ook aan Thuisbezorgd. Het valt me op dat steeds meer webwinkels en fysieke winkels deze betaalmogelijkheid bieden. Ook kun je op steeds meer plekken online diensten (denk aan een abonnement op Tinder) afrekenen met bijvoorbeeld bitcoins. Via deze website kun je allerlei plekken vinden waarmee je al met cryptocurrency kunt betalen: https://coinmap.org.

Daarnaast kun je ook met cryptocurrency beleggen. Je hoeft namelijk niet perse jouw cryptocurrency meteen uit te geven als je het hebt aangekocht. Je kunt het ook gebruiken om te investeren voor een langere periode en het pas verkopen/gebruiken zodra je dat wilt. 

Welke cryptocurrency zijn er?

De meeste mensen hebben vast wel gehoord van Bitcoins. Er zijn echter ook andere vormen, zoals Ethereum, Ripple en Litecoin. Allemaal kennen ze een andere koers en hebben zij hun eigen kenmerken. Bovendien kan het best interessant zijn om in een andere digitale munt, dan bitcoins, te investeren.

Waar en hoe moet je beginnen?

Veel van ons zijn nog niet bekend met het kopen van digitaal geld. Voor iedereen die na het lezen van dit artikel enthousiast is geworden heb ik vier tips verzameld:

1. Kies voor een betrouwbare partij

Het is belangrijk dit bij een betrouwbare partij te doen waar je veilig kunt betalen. Een voorbeeld van een betrouwbaar, gebruiksvriendelijk en veilig platform om cryptocurrency aan te schaffen is Satos.

satos cryptocurrency

Bij Satos kun je zowel terecht voor het kopen en verkopen van verschillende cryptocurrency, het is dan ook de ideale plek om te beginnen met cryptocurrency. Op de site kun je veel informatie vinden over de verschillende cryptocurrency. Zoals bijvoorbeeld de uitleg over de Ripple.

2. Maak een keuze uit het type wallet

Goed om te weten is dat je eerst een digitale, software wallet of een fysieke, hardware wallet moet aanschaffen om je cryptocurrency in te bewaren. Een hardware wallet is een soort token waarop je jouw digitale geld kan bewaren op een veilige plek in huis. Een software wallet is een online plek waar je jouw geld bewaard en kan beheren. Het voordeel hiervan is, dat je er makkelijk bij kunt, het nadeel is dat je eventueel gehackt zou kunnen worden. Voor beide opties is het belangrijk voorzichtig te zijn (zoals met al jouw geldzaken online, maar dat is niet anders als internet bankieren op de “ouderwetse” manier.

3. Start met een klein bedrag

Om het mechanisme van digitaal geld en het gedachtegoed erachter beter te leren begrijpen kun je het beste met een klein bedrag beginnen. Bij Satos kun je al starten met een investering van 50 euro.

4. Check de koers van de verschillende cryptocurrency

Check de koers van de Bitcoin, de Ripple, etc. voor dat je een keuze maakt in welke je gaat investeren. Hier kun je de bitcoin koers en de koers van andere cryptocurrency bekijken.

Ben jij al bezig met cryptocurrency?

Nu je helemaal aan het eind van dit blogbericht bent aangekomen ben ik wel benieuwd of je zelf al bezig bent met cryptocurrency, of je er al eerder over hebt nagedacht of misschien was dit jouw eerste kennismaking? Ik zou het heel erg leuk vinden om met jou in gesprek te gaan over dit onderwerp. Vind jij dat ook leuk? Volg me dan op Instagram en stel daar ook vooral vragen, dan kan ik ze vast een keer behandelen in een Q&A over dit onderwerp.

Dit blogbericht is een samenwerking met het Satos.

Andere artikelen in relatie met online geldzaken


Liset