Leestijd: 4 minuten

Lezen jullie weleens de zogenoemde ’terms of conditions’ voor dat jullie gebruikmaken van een app of online dienst? Ik in ieder geval niet en ik denk niet dat ik de enige ben die dat niet doet. Maar hoe weet je dan welke data je over jezelf weggeeft en hoe het vervolgens gebruikt wordt? Techradar zocht het uit. Dus als je wilt weten wat Snapchat, Facebook, Google, Twitter en Spotify allemaal van ons weten, lees dan vooral verder….

 

spotify logo

Wat weet Spotify van jou? 

  • Op welke advertenties jij klikt (en bovendien geven zij deze informatie door aan derden).
  • Welke gebruikers en afspeellijsten je volgt.
  • De zoekopdrachten en zoektermen die jij invult.
  • Data over hoe jij Spotify gebruikt, bijvoorbeeld welk apparaat je gebruikt, met welk IP-adres en via welk (Wifi)netwerk,  maar ook hoe lang en hoe vaak je de app gebruikt en wanneer, etc.
  • En ondanks dat Spotify speciaal is opgericht voor het luisteren van muziek houdt de app ook bij welke bewegingen je maakt.

Vooral de laatste is voor Spotify erg verassend, want waarom zou Spotify willen weten wat jouw bewegingen zijn? Gelukkig is dit voor nu te verklaren: Spotify gebruikt deze gegevens namelijk voor de ‘Running Feature’  in de app om zo het tempo van de muziek te kunnen aanpassen.

Met het oog op de toekomst heeft Spotify overigens bekendgemaakt dat zij ook toegang willen hebben tot bijvoorbeeld foto’s en de camera op jouw apparaat. Maar gelukkig moet Spotify dan wel eerst toestemming vragen aan de gebruiker.

snapchatlogo

Wat weet Snapchat van jou?

  • Dacht je dat Snapchat jouw snaps na 24 uur verwijderde? Dan heb je het mooi mis. Snapchat bewaart namelijk alle snaps.
  • Metadata over de snaps zoals de dag en het tijdstip worden ook bewaard en Snapchat houdt daarnaast ook bij hoe vaak je tegen mensen praat en wanneer jij de app opent, wie jouw volgers zijn en wie jij zelf volgt.
  • Zoals iedere app of online dienst dat doet houdt Snapchat ook data bij over hoe jij de app gebruikt: welk apparaat je gebruikt, met welk IP-adres en via welke (Wifi)netwerk,  maar ook hoe lang en hoe vaak je de app gebruikt, wanneer, etc.
  • Daarnaast weet Snapchat ook welke pagina’s je hebt bezocht voor dat je de app gebruikt (bijvoorbeeld als je Snapchat opent via een link op een website). Overigens is dat niet heel bijzonder want dit weten heel veel online diensten (dit zijn de zogenoemde verwijzende links), maar wat wel bijzonder is, is dat de app nog steeds je browser-geschiedenis bijhoudt (dus ook als je niet op een verwijzende link hebt geklikt).

Sluit je browser (en alle andere apps) af voor dat je, je snaps op Snapchat checkt.

Twitter logo

Wat weet Twitter over jou?

  • Wie jij volgt en wie jou volgen (dit zien anderen overigens ook).
  • Welke berichten je liked (dit zien anderen overigens ook).
  • Via websites van derden met een Twitter-widget weet Twitter welke onderwerpen, producten en diensten jij interessant vindt. Overigens doen andere online diensten dit ook (Je hebt vast weleens gemerkt dat je advertenties ziet van producten die je eerder opgezocht hebt).
  • Zoals iedere app of online dienst dat doet houdt Twitter ook data bij over hoe jij de app gebruikt: welk apparaat je gebruikt, met welk IP-adres en via welke (Wifi)netwerk,  maar ook hoe lang en hoe vaak je de app gebruikt, wanneer, etc.
  • Twitter weet ook vanaf welke locatie jij twittert (als je hier toestemming voor hebt gegeven tenminste), dit betekent dat jouw tweets ook op een kaart gezet kunnen worden. Als je niet wilt dat mensen weten waar je vaak bent dan is het verstandig om Twitter geen toegang te geven tot jouw locatie.

Check nog eens goed welke app je toegang geeft tot jouw locatie (dit geldt namelijk niet alleen voor Twitter)

Facebook logo

Wat weet Facebook van jou?

  • Facebook weet bijna alles van je. Gezien het feit dat we allemaal een groot deel van ons leven een Facebook-account hebben, is het geen verassing meer dat Facebook veel van ons weet.
  • Zoals iedere andere app of online dienst verzamelt Facebook veel data over jouw gebruik (zie alle voorbeelden hierboven), maar daarnaast houdt Facebook nog meer informatie bij zoals informatie over je batterij en signaalsterkte.

Het is niet onbekend dat Facebook de afgelopen jaren heel veel kritiek gekregen heeft op haar privacybeleid.  Het enige dat je kunt doen is jouw privacy-instellingen zo instellen dat je alleen informatie deelt met de mensen met wie je dat wilt doen.

google logo

Wat weet Google van jou?

  • Google onthoudt alles. Google is bovendien eigenaar van verschillende online diensten, dus zij deelt en combineert al die informatie met elkaar. Zie hierboven allerlei voorbeelden van informatie die zij opslaan.
  • Waarschijnlijk geldt dit alleen voor Android gebruikers, maar Google houdt ook de tijden en data van jouw telefoongesprekken bij, hoelang ze duren én naar wie je berichten hebt gestuurd.
  • Google houdt ook jouw locatie en jouw bewegingen bij (tenzij je dit uitzet). In tegenstelling tot andere online diensten biedt Google wel de mogelijkheid om jouw hele historie te verwijderen.

Ook Google weet dus alles van je. Het fijne aan de benadering van Google is dat je heel veel zelf kunt beheren, je kunt namelijk heel veel privacy-instellingen aanpassen in jouw profiel en bovendien biedt Google ook de mogelijkheid om informatie te verwijderen.

Conclusie

Mijn conclusie is dat de meeste apps en online diensten hetzelfde soort informatie verzamelen. Het is niet gek om kritisch te zijn in welke informatie je over jezelf en jouw activiteiten weggeeft aan anderen. Nu ik dit allemaal weet, ga ik toch nog eens mijn privacy-instellingen checken per app en online dienst. Wat ik hieraan wel lastig vind is dat ik graag gebruik maak van de diensten (zoals bijvoorbeeld van Google Maps) en dan moet ik wel toestemming geve tot mijn locatie…

Ik ben erg benieuwd hoe jullie hier mee omgaan, als je het wilt delen, laat dan hieronder een reactie achter.

Liset