Leestijd: 3 minuten

De perfecte instafeed, misschien een ver van je bed show. Na het lezen van dit artikel over presets niet meer. Al jaren worstelde ik met het creëren van een aantrekkelijke feed. Een feed waarbij alle foto’s netjes in elkaar overlopen en het verleidelijk wordt erop te klikken. Van alles probeerde ik om een mooie feed te creëren, van het kopen van edit guides tot aan aankopen in apps als VSCO, Afterlight & A color story, niets lukte. Met behulp van Ligthroom Presets heb ik een prachtige feed kunnen creëren, precies zoals ik het wilde. In dit bericht deel ik mijn ervaringen. 

De perfecte instafeed

Begrijp me niet verkeerd, ik weet heus wel dat het leven niet perfect is, maar ik vind het wel belangrijk om mooie content te creëren.  Als een instafeed er goed uit ziet, dan wordt het voor veel mensen aantrekkelijk om op de foto’s te klikken en des te meer mensen die ik kan bereiken met mijn tips en het overbrengen van mijn liefde voor technologie.

Adobe Lightroom

Adobe Lightroom is een programma dat al járen gebruikt wordt door fotografen. In Lightroom kun je (RAW) foto’s bewerken, beheren en afdrukken. De afgelopen jaren begonnen steeds meer Instagrammers het programma te gebruiken. Het programma Adobe Lightroom is te verkrijgen via een abonnement en kost € 12,09 per maand, de app voor Android en iPhone is gratis.

Presets, een business model voor influencers

In Adobe Lightroom kun je presets maken voor foto’s. Het woord ‘presets’ dus ‘voorinstellingen’  zegt het eigenlijk al. Als je wilt dat foto’s op elkaar lijken en in elkaar overlopen, dan is het belangrijk dat de foto’s dezelfde uitstraling hebben. Iedere foto moet je dan op een soortgelijke manier bewerken en het scheelt een hoop tijd als je met voorinstellingen kunt werken. Grote influencers zagen hier een business model, want met het verkopen van hun eigen presets kunnen zij veel geld verdienen.

Mobile presets vs de gewone

Tijdens het zoeken naar meer informatie over presets voor Lightroom merk je al gauw dat er twee verschillende presets zijn: ‘mobile’ en ‘gewone’ presets. Let goed op welke soort je aankoopt want voor de ‘gewone’ presets heb je Lightroom nodig op een computer of laptop en dus een abonnement.

De voordelen van mobile presets

Ik ben begonnen met mobile presets. Als je misschien al langer twijfelt om presets aan te schaffen, dan is dat een goed begin! De voordelen van mobile presets op een rij:

  • Je hebt geen abonnement op Lightroom nodig
  • Foto’s kun je bewerken in de gratis Lightroom app
  • Geen computer nodig, maar op jouw telefoon
  • Ze vaak iets goedkoper dan de presets die je alleen kunt gebruiken Lightroom

Before & after instagramfeed

Hieronder laat ik de verschillen van mijn feed zien voordat ik de presets gebruikte & daarna. Persoonlijk vind ik dat de foto’s en kleuren veel beter bij elkaar passen. Alle foto’s die ik maak worden mooier na het bewerking met de presets, vind ik. Ik kopieer altijd dezelfde preset op al mijn foto’s, maar pas vervolgens de instellingen altijd op maat aan op de foto. Omdat de basis altijd hetzelfde is wordt het toch één geheel.  Bekijk op mijn instagram nog meer verschillen.

 

before and after instagramfeed presets lightroom

Before & after bij een foto

Op de afbeelding hieronder laat ik je zien hoe één van mijn foto’s er onbewerkt uit ziet en na bewerking met een preset. De foto is gemaakt met een iPhone X.

before & after preset lightroom

Wil je meer weten?

Het artikel is al best lang geworden, dus ik ga het nu afronden. Als je graag nog iets wilt weten over  presets, bijvoorbeeld welke ik precies gebruik of adviseer, of misschien is er iets anders dat je wilt weten, laat het me dan weten op Instagram.

XoXo 

 

Liset