Leestijd: 3 minuten

De focos app, ik heb ‘m pas net ontdekt en kan nu al niet meer zonder. Wat een uitvinding! Met deze app is zelfs een spiegelreflexcamera overbodig, dus ik zeg: weg met dat ding ūüėČ In dit artikel¬†vertel ik je een aantal dingen over Focos, die je na het lezen van dit artikel snel moet downloaden in de¬†App Store.

Een kleine disclaimer: de app is alleen geschikt voor iPhone 7+,8+, X, XS en XS Max. De foto’s die je in deze app kunt bewerken zijn de foto’s die in de zogenoemde ‘portretmodus’ zijn gemaakt. Bovenstaande telefoons hebben deze functionaliteit, dus vandaar dat de app ook alleen voor die telefoons geschikt is.

Ik zet de belangrijkste functionaliteiten op een rij, maar ben nog lang niet klaar met het uittesten van deze app dus binnenkort kan ik nog veel meer delen ;). In deze blog probeer ik zoveel mogelijk uit te leggen, als er iets niet duidelijk is, laat het mij dan weten!

Focus veranderen

In de Focos app kun je na het maken van de foto het punt van focus aanpassen. En juist dit vind ik echt uniek, normaal kun je zo’n ‘fout’ met een ‘ouderwetse’ spiegelreflexcamera achteraf nooit goed meer repareren. ¬†Doordat achterliggende data van de portretfoto op een iPhone nog beschikbaar is, kan dit met √©√©n tap in de Focos app nog opgelost worden.

Diafragma veranderen

Het diafragma kun je net als de focus achteraf nog aanpassen. Met het diafragma kun je de hoeveelheid invallend licht in de foto aanpassen. Door het diafragma te veranderen (en dus kleiner of groter te maken) kun je in de app uittesten welk diafragma het best bij jouw idee en de foto past. Lees hier op Wikipedia meer over diafragma.

Bokeh effecten in Focos

Als je goed kijkt naar de foto die bij dit artikel hoort, dan zie je dat mijn dochtertjes scherp zijn en de achtergrond vaag. ¬†Maar in de achtergrond zie je rechtsboven ook het zogenoemde ‘Bokeh-effect’, iets waar veel fotografen van dromen bij het maken van een foto. Ik heb dit bokeh-effect met de focos app achteraf nog kunnen toevoegen en ben heel enthousiast over het resultaat.

Bij het bokeh effect draait het niet alleen om scherpte-diepte, maar wil je dat de lichtpuntjes buiten het scherpte-diepte gebied veranderen in wazige bolletjes. Foto’s in het donker met het bokeh-effect vind ik altijd magisch. In de focos app kun je veel uitproberen naast wazige bolletjes kun je namelijk ook kiezen uit hartjes, maantjes, sterretjes en verschillende andere vormen.

Bewerken in 3D

Nieuw ten opzichte van alle andere fotobewerkingsprogramma’s vind ik het bewerken in 3D. Je kunt dan precies de consequenties zien van al jouw aanpassingen en intu√Įtief te werk gaan!

Before & After

Hieronder zie je het bewerkingsproces van de foto die ik uit heb gekozen. Ik gebruikte de Focos app en mijn eigen Lightroom presets om tot dit eindresultaat te komen.

focos before & after

Kosten

De app is gratis beschikbaar, maar niet alle functionaliteiten zijn in deze gratis versie beschikbaar.  Ik heb nu voor een maand voor iets meer dan 1 euro de pro-versie. Je kunt dan net uit iets meer lenzen, bokeh-effect, e.d. kiezen. Maar ook de gratis versie is zeker de moeite waard!

Je leest het, ik ben behoorlijk enthousiast over de Focos app! Ik ben benieuwd naar jouw mening over deze app. Ik zou het leuk vinden jouw reactie of jouw bevindingen te horen. Vergeet je me niet te volgen op Instagram? ¬†Daar deel ik nog meer foto’s en tutorials.¬†

XoXo Liset 

 

Liset