Leestijd: 2 minuten

Eigen hashtag claimen op instagram
Een hashtag claimen in de zin van dat alleen jij ‘m kunt gebruiken is niet mogelijk. Nee, hashtags zijn gemeengoed. Iedereen ter wereld staat vrij om welke hashtag dan ook te gebruiken. Het toe-eigenen en/of kopen van een hashtag – net als een domeinnaam – is dus niet mogelijk.

Toch heeft het wel “nut” om een eigen hashtag te ‘claimen’. De kunst is dan wel om een eigen specifieke hashtag te verzinnen. De kans is dan klein dat anderen die ook zullen gebruiken. Het claimen van een hashtag is namelijk een handige manier om je berichten te categoriseren. Ik doe dat bijvoorbeeld met mijn foto’s op Instagram, maar op Facebook en Twitter zou je dit natuurlijk ook kunnen toepassen op je berichten.

Ik heb het kunstje afgekeken van Negin Mirsalehi. Zij heeft een prachtig Instagramaccount met 2,5 miljoen volgers over de hele wereld, post dagelijks mooie fashion foto’s en categoriseert vaak ook haar foto’s met een eigen hashtag. Zo gebruikt zij bijvoorbeeld de hashtags #neginparis of #neginnewyork om haar foto’s te categoriseren per stad.

Het voordeel van de hashtags op Instagram is dat je deze kunt voorzien van een emoticon. Daarmee wordt het makkelijker om een hashtag te claimen, omdat de kans vrij klein is dat een ander dezelfde woorden en emoticons zal kiezen voor een hashtag.

Ik heb ook meerdere hashtags op deze manier geclaimd op Instagram zoals:

Je raadt het vast al, de #DeDigitaleSalon gebruik ik om al mijn berichten voor deze blogsite te categoriseren en de #ChloëenMila om alle foto’s van de zusjes samen te verzamelen. Het leukste vind ik de hashtags van de kamertjes van Chloë en Mila. Beide kamertjes zijn nog niet af, maar je ziet wel steeds vooruitgang. Ik klik er dan ook regelmatig op;). De kamertjes van Chloë en Mila zijn mijn twee projectjes nu bij ons thuis, maar als als ze af zijn zal ik wel weer een nieuw projectje met eigen hashtag verzinnen ;). En als we komend jaar op vakantie gaan…. dan zal ik ook een speciale vakantiehashtag bedenken! Als mensen dan naar onze vakantiefoto’s vragen kan ik ze via de vakantiehashtag makkelijk terugvinden.

Lijkt het jullie ook handig om een hashtag op deze manier te claimen? Of doen jullie dat al? Ik ben erg benieuwd.. 

Liset