Leestijd: 4 minuten

Zondagochtend kreeg ik ineens een vreemde sms van Boku met de mededeling dat ik gebruikmaak van een mobiele telefoondienst en dat ik deze maand al 51,43 heb uitgegeven. Ik schrok, want hoe kan dit? Wat een vreemde sms! Is het nep of moet ik het serieus nemen?

Oke, ik schrok dus wakker van een vreemde sms van mobiele telefoondienst Boku. Is het waar? Wat is dit? En wat moet ik ermee? Omdat mijn kinderen soms ook spelletjes spelen op mijn telefoon, wilde ik toch uitsluiten dat ik van diensten gebruikmaak waar ik later voor moet betalen. Ik deel in dit bericht nu alles wat ik te weten ben gekomen, met als doel jullie te informeren en te waarschuwen.

Dit omdat kennelijk mobiele betalingsdiensten niet standaard uitstaan. Dankzij het SMS bericht op zondagochtend, kreeg ik de kans om in de materie te duiken en daardoor weet ik nu hoe je hoge onverklaarbare rekeningen kunt voorkomen. In dit artikel leg ik uit welke voorzorgsmaatregelen je kunt nemen. Voorzichtig zijn, zoals ik was, met gratis apps en spelletjes van de kids is namelijk nog geen garantie.

Het bericht zag er als volgt uit:

Veel soortgelijke verhalen over boku en weinig hulp van KPN

Na een korte zoekactie op internet kwam ik op het forum van KPN waar een soortgelijk geval besproken werd. Even later las ik nog een aantal andere verhalen op andere sites. Helaas ben ik niet de enige die ooit zo’n SMS bericht kreeg. Ik lees verhalen over 600 euro en veel over 50 euro, zoals in mijn geval. Het is, zo lijkt het, gekoppeld aan apps.

Ik besloot KPN te bellen (mijn mobiele telefoonprovider), maar zij konden mij weinig informatie geven. Zij brengen soms wel aankopen in rekening, maar krijgen deze opdracht dan door van Apple. Het bedrag wordt dan via jouw telefoonrekening verrekend. KPN kon voor mij niet achterhalen aan welke apps de bedragen zijn gekoppeld.

Mobiele aankopen doen via je telefoon zonder het invullen van een wachtwoord

Zonder creditcard, Paypal of iDeal kun je via je mobiel betalingen verrichten, zoals bijvoorbeeld aankopen doen in apps. Ook kan dit zelfs zonder het invullen van een inlognaam, pincode of wachtwoord.

Dit betekent ook dat jouw kind op jouw telefoon aankopen in spelletjes kan doen, zonder dat jouw wachtwoord daarvoor nodig is.

Ik had mijn telefoon expres zo ingesteld dat er niet zomaar aankopen mee gedaan kunnen worden, dacht ik. Je moet altijd eerst een inlognaam en wachtwoord invullen. Helaas is deze voorzorgsmaatregel niet genoeg geweest. Er zijn dus sneaky gratis apps waarmee je ook zonder het invullen van dergelijke gegevens aankopen kunt doen. Ook kunnen anderen op deze manier misbruik maken en mobiele aankopen doen via jouw telefoonnummer.

In mijn geval is het waarschijnlijk een mobiele aankoop geweest in een app, waarvan ik de naam nog steeds niet weet.

Wat je als eerst moet doen (na zo’n Boku sms): Mobiele betaaldiensten blokkeren

Als je niet wil dat jouw telefoonnummer gebruikt wordt om betalingen te verrichten dan moet je dit zelf stop zetten. Ja, je leest het goed. Het staat dus standaard aan. Ik vind het belachelijk dat je op deze manier kennelijk veel geld kwijt kan zijn zonder enige waarschuwing of toestemming vooraf. Via http://www.payinfo.nl kun je jouw telefoonnummer voor dit soort praktijken blokkeren. Ik raad iedereen aan dit z.s.m. te doen, want hier zit toch helemaal niemand op te wachten?

Andere voorzorgsmaatregelen om jezelf te beschermen tegen onverwachte kosten

Als je de mobiele betaaldiensten hebt geblokkeerd via http://www.payinfo.nl, neem dan de volgende stappen:

  • Alle recente aankopen in je telefoon nagaan, welke aankopen heb je gedaan? En zelfs welke In app aankopen?
  • Onbetrouwbare gratis apps van je telefoon afhalen
  • Via http://www.payinfo.nl kijken of er mogelijke transacties bekend zijn
  • Je telefoonprovider bellen (ook al had ik aan de mijne weinig)
  • Via games en FB kun je kennelijk ook geld uitgeven via mobiele betaaldiensten, dus check daar of er onbekende bedragen open staan

Waar is het geld in mijn geval aan uitgegeven?

Ik weet het tot mijn frustratie nog steeds niet. Ik begin sterk te twijfelen of ik er ooit achter zal komen. En ook weet ik niet of ik het zelf wel ben geweest. Dat vind ik eerlijk gezegd nog het ergste. Het kan ook nog door de kinderen zijn uitgegeven. Dan hoop ik maar dat zij er plezier van hebben gehad 😉

Op mijn factuur kon ik geen duidelijkheid krijgen over dit bedrag. In mijn App Store en bij mijn abonnementen zag ik ook geen vreemde zaken en ook niet bij de in-app aankopen.

In het beruchte sms-bericht staat ook niet hoe het bedrag in rekening wordt gebracht. Dat is dus ook nog (steeds) onduidelijk voor mij. Ik vermoed dat het in rekening is gebracht via de telefoonprovider. Ik heb diverse betaalde apps, die ik zelf gebruik, waardoor het moeilijk is te traceren wanneer het precies in rekening is gebracht. Ook Apple kon mij niet verder helpen met dit vreemde Boku verhaal.

Een gewaarschuwd mens

Ik ben deze digitale salon ooit begonnen met het idee om anderen te helpen met tech-gerelateerde zaken. En zelfs als je digitaal bewust bent, kun je soms voor verrassingen te staan. Dat blijkt maar weer uit dit artikel. Ik had nog nooit iets over Boku gehoord. Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met deze tips en waarschuwing. Er is niks mis met het kopen/gebruiken van betaalde apps, maar je moet het wel bewust doen.

Liset