Leestijd: 2 minuten

Wat is een plugin? Net als op je telefoon kun je op je WordPress site verschillende ‘apps’ installeren, ook wel plugins genoemd. Deze plugins maken het bijvoorbeeld mogelijk om je Instagramfeed naar je website toe te laden. Je kunt er dus extra functionaliteiten mee aan je website of blog toevoegen. In dit artikel deel ik 5 handige plugins.

1. Yoast SEO plugin

Als je in de zoekresultaten gevonden wilt worden, is het belangrijk de teksten op je website zo te schrijven dat zoekmachines het herkennen. De Yoast SEO plugin geeft instructies tijdens het schrijven van een artikel. SEO staat trouwens voor ‘Search Engine Optimization’. Met een smiley laat de plugin zien of jouw tekst SEO-proof is. Met deze plugin kan iedereen dus SEO-vriendelijke teksten schrijven. Als je net als ik heel doelgericht ben, dan ga jij altijd voor de groene smiley. Wat als resultaat heeft dat elke tekst op de website goed gevonden kan worden!

2. Smash Balloon Instagramfeed plugin

Met de Smash Balloon Instagramfeed plugin kun je jouw Instagram feed op je website weergeven. In de instellingen van de plugin kun je ook aangeven hoe je jouw feed wilt weergeven. Voor deze website koos ik ervoor de feed weer te geven aan de onderkant van mijn website. Ik gebruik de gratis versie, maar met de PRO variant kun je nog veel meer op maat instellen.

3. Cookie melding plugin

Als je bijvoorbeeld de statistieken van je website volgt met bijvoorbeeld Google Analytics, dan ben je wettelijk verplicht om eerst om toestemming te vragen. Met een cookie plugin kun je dit gemakkelijk regelen.

4. Regenerate thumbnails plugin

Met de regenerate thumbnail plugin kun je met één druk op de knop alle uitgelichte afbeeldingen van een ander formaat voorzien. Dit is vooral handig als je een keer van een WordPress thema wijzigt.

5. Soliloquy slider

Naast gratis plugins kun je ook betalen voor plugins. Vaak download je die en upload je die zelf naar WordPress. Één van de plugins die ik zelf heb aangeschaft is de soliloquy slider plugin. Met deze plugin is het mogelijk om een slideshow van afbeeldingen op een pagina te tonen. De gratis plugins die beschikbaar waren, werkten niet goed.

Hoe vind ik deze plugins en hoe installeer ik ze?

Achter de schermen van jouw WordPress website zie je links een kopje ‘Plugins’. Je ziet dan in één oogopslag de plugins die je hebt geïnstalleerd op jouw website. Als je klikt op ‘nieuwe plugin installeren’ dan kom je in een “store” terecht met allerlei plugins. In deze store kun bovenstaande plugins opzoeken. De solilolquy slider kun je daar alleen niet vinden, die heb ik zelf gedownload en gekocht via https://soliloquywp.com.

Serie artikelen over het opstarten van je eigen website

Wist je dat ik een serie artikelen schrijf over het starten van jouw eigen website? Check ook eens de andere artikelen die nu al online staan:

Heb je een vraag over een WordPress plugin? Of wil je graag dat ik over een ander onderwerp schrijf in deze reeks? Let me know! XoXo, Liset

Liset