Leestijd: 4 minuten

Wil je graag een foto bewerken? Maar weet je niet welke app je het beste kunt gebruiken of downloaden? In dit artikel geef ik je een overzicht van 15 fotobewerking apps en deel ik bij iedere app mijn gebruikerservaringen, inclusief een korte- en bondige omschrijving van waar je de app het beste voor kunt gebruiken.

Wie mij al langer volgt op Instagram weet dat het bewerken van foto’s mijn ding is. Ik ben er vanaf mijn twaalfde al mee bezig en vind het leuk om steeds weer nieuwe apps uit te proberen. Sommige apps gebruik ik maar één keer, andere apps voor fotobewerking worden favoriet en gebruik ik daarna regelmatig.

Hoe is deze lijst van fotobewerking apps tot stand gekomen?

Op basis van jullie input en een beetje van mijzelf 😉 heb ik 15 apps voor fotobewerking bij elkaar verzameld. Ik geef per app ook aan waar ik het voor gebruik.

 1. Lightroom
  Lightroom vind ik de beste app voor fotobewerking. Je kunt met de standaard instellingen werken, zoals belichting, contrast, scherpte, etc, maar ook de intensiteit van kleuren apart van elkaar bepalen. In de app is heel veel mogelijk (zelfs in de gratis versie!) en er zijn echt duizenden tutorials te vinden op YouTube. In Lightroom heb ik zelf een aantal presets ontwikkeld. Deze presets pas ik op elke foto toe zodat de foto’s in mijn feed goed bij elkaar passen.
 2. Tezza App
  Wil je graag een app met kant- en klare Instaproof presets? Dan is deze betaalde app een aanrader. Uniek aan deze app is dat je er foto’s en video’s mee kunt bewerken. Resultaat? Video’s en foto’s passen erg mooi bij elkaar in je feed. Er zijn verschillende filters waar je uit kunt kiezen en je kunt zelf nog wat basic instellingen aanpassen, zoals verzadiging, contrast en belichting. Ik gebruik de Tezza app heel vaak voor fotobewerking, maar ook voor mijn stories en IGTV videos.
 3. Snapseed
  Snapseed is een gratis app en heeft super handige tools, die niet in de gratis Lightroom app beschikbaar zijn. Ik heb vaker Tutorials gedeeld op Instagram waar ik gebruik maak van deze app. Ik gebruik Snapseed om de achtergrond van mijn foto’s uit te breiden of bepaalde delen van de foto te bewerken met de selectie tool.
 4. VSCO
  VSCO is voor fanatieke Instagrammers ook een super fijne app om te hebben. In de app kun je zowel uit standaard gratis filters kiezen, als filters aankopen. Daarnaast kun je ook zelf de basis instellingen aanpassen, zoals belichting, contrast, etc.
 5. Fotobewerking iPhone
  Je hebt niet voor alle fotobewerkingsacties een aparte app nodig. De standaard fotobewerkingssoftware op de iPhone gebruik ik regelmatig om mijn foto bijv. te croppen (bij te snijden) of recht te zetten. Superhandig om daar geen aparte app voor te hoeven openen!
 6. A color story
  Wil je jouw foto’s net even op een andere manier bewerken? Gebruik dan eens deze app. Ik vind het vooral super tof dat je in de app zoveel voorbeelden van bewerkte foto’s kunt bekijken. Er zijn veel verschillende effecten in de app te koop. Ik heb zelf een aantal bokeh effecten en Light Leaks in de app gekocht.
 7. Focos
  Heb je een portretfoto gemaakt, maar blijkt achteraf dat je de focus beter op een ander onderdeel van de foto had willen leggen? Dan kun je dat met de Focos app achteraf nog aanpassen door het punt van focus te verleggen. Met een ‘gewone’ spiegelreflex camera kan dat natuurlijk niet meer na het maken van de foto, maar met deze app kan dat dus wel! Ik vind het echt een uitvinding! Naast de focus kun je ook het diafragma van de lens achteraf nog aanpassen. Wil je leren fotograferen met een spiegelreflex? Dan leer je in deze app zeker de basics van focus en diafragma.
 8. Whitagram
  Deze app gebruik ik niet zelf, maar werd een aantal keren meegegeven in de reacties op Instagram. Jullie gebruiken deze app om een wit randje toe te voegen aan je foto’s 🙂 De naam verklapt het al een beetje ;).
 9. Touch Retouch
  Een parel van een app als je het mij vraagt 🙂 Staat er iets lelijks op de achtergrond en weet je niet hoe je dat zelf kunt aanpassen met de stempel/clone tool in Photoshop? Of heb je even geen tijd? Met de objectwisser in deze app kun je het gauw wegpoetsen. Even verwachtingen managen, het werkt niet voor alle achtergronden, toch is de app zeker een uitkomst en gebruik ik ‘m regelmatig om tijd te besparen!
 10. Facetune
  Wil je een Facelift? Een puistje wegwerken? Je tanden witter maken? Iets op de achtergrond wegpoetsen? Jezelf dunner maken? Met deze app kan het allemaal. Wees gerust, ik gebruik de app niet om mijzelf volledig te verbouwen. Wel gebruik ik het af en toe voor het wegpoetsen van lelijke elementen op de achtergrond of een puistje of vlek op mijn kleding.
 11. Superimpose X
  Voor echte fotobewerkingsliefhebbers is het soms een gemis om je foto niet te kunnen bewerken in lagen, zoals je dat met Photoshop op de computer kunt doen. Met de Superimpose X app kan dit ook op je telefoon. Annegien van Fetching Tigers én schrijver van één van mijn favoriete boeken over fotobewerking bewerkte al haar Instagramposts met de Superimpose X app.
 12. Layout en/of Pic Collage
  Één van de andere apps die niet vanuit mijzelf kwam, maar vanuit jullie is de app Layout. Wil je een aantal foto’s bij elkaar posten? Dan kun je met de Layout app uit verschillende “Layouts” kiezen. Ook de app PicCollage kun je daar voor gebruiken.
 13. Afterlight
  Afterlight is een super fijne app om je foto’s mee te bewerken. Ooit kocht ik deze app op aanraden van Noor de Groot (QueenOfJetlags). In de app kun je de basics voor fotobewerking vinden, maar ook veel andere grafische elementen op je foto’s toepassen, zoals LightLeaks. Het voordeel is dat je de app maar één keer hoeft aan te schaffen, daarna hoef je geen aparte in-app-aankopen meer te doen.
 14. Instagram
  Ikzelf gebruik de Instagramapp niet meer om een filter aan een foto toe te voegen, maar zo is het wel allemaal met deze app begonnen. Één van jullie gaf aan de Instagramapp te gebruiken voor fotobewerking en idd, waarom ook niet? Als ik de Instagramapp moet vergelijken met de apps uit dit rijtje, dan lijkt het nog het meest op VSCO en de Tezza app. Ook via de Instagramapp kun je uit verschillende filters kiezen en zelf nog wat aanpassingen doen 🙂
 15. Prequel
  Deze app begint steeds populairder te worden bij Instagrammers. Wil je, je foto’s net even anders bewerken dan normaal, met extra effecten, een glittertje of een aparte filter? In deze app is het allemaal mogelijk. Er zijn een aantal gratis features, als betaalde features. Met de gratis opties kun je de app zeker al een keer uitproberen.

Zoals hierboven omschreven heeft iedere app z’n eigen unique selling point. Iedere app gebruik ik weer met een ander doel. Ik ben benieuwd of één van jouw favoriete fotobewerking apps er tussen staat.. Of ben ik een zeer belangrijke app vergeten? Laat dan een reactie achter in de comments! XoXo, Liset

Liset